Bomen over de liefde
De woongebieden van de Kelten waren bedekt door dichte, mysterieuze bossen. Het was dan ook logisch dat de Kelten bomen in plaats van sterren afbeeldden in hun zodiak en hun lot onder de bescherming van een bepaalde boom plaatsten.

De woongebieden van de Kelten waren bedekt door dichte, mysterieuze bossen, die dienden als natuurlijke grenzen tussen de rivaliserende stammen. Het was dan ook logisch dat de Kelten bomen in plaats van sterren afbeeldden in hun zodiak en hun lot onder de bescherming van een bepaalde boom plaatsten. Aan elke boom werden bepaalde karaktereigenschappen toegekend, die op hun beurt weer aan een individu werden toegekend, van wie de geboorte samenviel met de periode in het jaar die aan die specifieke boom was gewijd. De Keltische zodiak onderscheidt zo 21 bomen, die corresponderen met evenzoveel mensentypen. Over het liefdesleven en boomkarakters...


Eik
EEN IJZEREN DOORZETTER
21 maart
Op het gebied van de liefde is de eik vurig. Hij heeft een volgzame en tolerante partner nodig. De eik kan niet tegen betutteling en verandering.Je kunt zijn hart gemakkelijk winnen door hem te bewonderen. Ook is hij licht ontvlambaar. Ten slotte is het een actief persoon en houdt hij zijn voeten stevig op de grond. De eik kan volmaakt overweg met zomercipres, de herfst-walnoot en de winter-es. Hij kan slecht overweg met de berk en de beuk.

Hazelaar
EEN WELLUSTIGE PIONIER
22 t/m 31 maart en 24 september t/m 3 oktober
De hazelaar idealiseert zijn partner erg. Het moet een indrukwekkende persoon zijn, waarop hij trots kan zijn. De hazelaar heeft sterke erotische prikkels nodig, want anders verveelt hij zich. Daarvoor is hij te wellustig. Ook moet men voorzichtig met hem omgaan, want hij is snel jaloers. De hazelaar-mens kan erg goed overweg met de eik en de lijsterbes. Hij kan slecht overweg met de voorjaars-kastanje en de winterden.

Lijsterbes
EEN SCHIPPERENDE WERELDVERBETERAAR
1 t/m 10 april en 4 t/m 13 oktober
De lijsterbes-mens is op het gebied van de liefde gepassioneerd, wild, turbulent en trouw. Hij wil niet te afhankelijk worden, want hij heeft een bepaalde innerlijke vrijheid nodig. Hij verlangt zowel naar hartstocht als naar harmonie. De lijsterbes-mens kan erg goed overweg met de hazelaar en de eik. Hij kan slecht overweg met de kastanje en de den.

Esdoorn
EEN VRIJE VOGEL
11 t/m 20 april en 14 t/m 23 oktober
De esdoorn-mens is gevoelig voor schoonheid. Hij vindt het heerlijk om iemand het hof te maken. Hij verbergt een hartstochtelijk, sensueel op genot gericht temperament. Als hij geen maat houdt zal hij zichzelf uitputten. Hij volgt de stem van zijn hart. Wil hij niet wegkwijnen, dan zal hij toch een keuze in de liefde moeten maken. Hij kan erg goed overweg met de ceder en taxus. Hij kan slecht overweg met de iep.

Notenboom
EEN GEPASSIONEERD FILOSOOF
21 t/m 30 april en 24 oktober t/m 11 november
Sentimenteel en romantisch als hij is, zal de notenboom jou een serenade brengen en hij zal voor je dansen te midden van de bloemen. Ondanks zijn voorliefde voor subtiele gevoelens kan de noten-boom-mens ook buitensporig sensueel zijn. Hij moet daarom een sterke seksuele relatie hebben. Bovendien is hij extreem jaloers en niet erg goed in het sluiten van een compromis. Hij kan erg goed overweg met de appelboom. Hij kan slecht overweg met de iep en de populier.

Populier
EEN ZORGELOOS GEZELLIGHEIDSDIER
4 t/m 8 februari en 1 t/m 14 mei en 5 t/m 13 augustus
De populier-mens heeft behoefte aan liefde, tederheid en zachtheid. Hij is een dromer, maar kan ook humeurig zijn en hij toont niet altijd evenveel gevoel voor humor als het om zijn eigen gevoelens gaat. Hij neemt de liefde serieus, ook al verschuilt hij zich achter een lach. In wezen is hij erg kwetsbaar en beschermt hij zo zichzelf. Het is belangrijk dat hij gerespecteerd wordt. Hij kan goed overweg met de kastanje en de spar. Hij kan slecht opschieten met de ceder en taxus.

Kastanje

EEN KRITISCHE STIJFKOP
5 t/m 24 mei en 12 t/m 21 december
De kastanje-mens heeft een grote behoefte aan liefde. Daardoor is hij soms onhandig en besluiteloos. Hij is erg gevoelig en heeft geruststelling nodig. Liefde is voor hem een ernstige zaak. Als hij een geliefde kiest, is dat meestal voor het leven. De kastanje kan uitstekend overweg met de iep en de winter-linde. Hij heeft een moeizame relatie met de den.

Es
EEN ROEKELOZE CARRIÈREJAGER
25 mei t/m 3 juni en 22 november t/m 1 december.
De es-mens houdt van liefde, routine en verveling. Hij is gek op verrassingen. De liefde is in zijn ogen een spel dat serieus genomen moet worden. Hij heeft voortdurend behoefte om te beminnen en te verleiden en verwacht van een ander hetzelfde. De es doorziet zijn medemens snel en probeert daar optimaal van te profiteren. Hij is niet erg betrouwbaar en kan slecht kiezen. De es kan goed overweg met de eik en slecht met de kastanje.

Haagbeuk
EEN KWETSBARE VREDESTICHTER
4 t/m 13 juni en 2 t/m 11 december
De haagbeuk-mens is een tikje afstandelijk en uit zijn gevoelens niet gemakkelijk. Dat is vreemd, want hij laat geen kans voorbijgaan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ook voor hem is de liefde een ernstige zaak. Zodra hij denkt op het punt te staan om verliefd te worden, gaat hij alle plus- en minpunten afwegen om te besluiten of dit echte liefde is, en zo ja, of dit de moeite waard is. Dat is voor hem een zwaar tellende beslissing. De haagbeuk kan goed overweg met de hazelaar en minder goed met de linde.

Vijgenboom
EEN VRIENDELIJK GEVOELSMENS
14 t/m 23 juni en 12 t/m 21 december
De vijgenboom-mens moet zijn eigen leven kunnen leven. Hij is erg gehecht aan zijn gezin, zijn wortels en zijn thuis. Toch voelt hij altijd de behoefte om uit zijn comfortabele of vergulde kooi te ontsnappen. Er is een sterke dualiteit tussen zijn idealistische ambities en zijn emotionele of amoureuze avonturen. Want hij vindt het moeilijk die beide neigingen in zijn karakter met elkaar te verzoenen. Als hij daarin slaagt, heeft dat zelden positieve gevolgen voor zijn gevoelsleven – labiel en stormachtig - maar wel voor zijn ambities, die de vijgenboom-mens dankzij zijn volharding vroeg of laat altijd realiseert. Hij kan erg goed opschieten met de herfst-notenboom, maar moeizaam met de herfstpopulier.

Berk
EEN BESCHEIDEN ROTS IN DE BRANDING
24 juni
De berk droomt over een ideale prins(es), die op een dag op de deur zal kloppen. Verloren in deze mooie droom twijfelt hij er geen moment aan dat hij of zij zal komen. Dit komt berken-mensen goed uit, want het geeft hen een goede reden om geen actie te ondernemen. Deze houding werkt voor hem of haar. Verbazingwekkend is het dat hij ondanks deze houding zelden alleen is. De berken-mens kan volmaakt overweg met de notenboom, de spar en de winterlinde. Hij kan moeizaam overweg met de zomer-cipres en de herfst-es.

Beuk
EEN GEDULDIGE DOORZETTER
22 december
De beuken-mens heeft een grote fysieke aantrekkingskracht en is zeer in trek. Dat weet hij en hij weet ook zijn charme te gebruiken. Maar hij houdt er niet van om te dichtbij te komen en lang met iemand om te gaan. Ook wil hij niet door anderen gekozen worden. De beuk kiest zelf wie het privilege zal krijgen hem te beminnen om door hem of haar bemind te worden. Wie zijn zinnen op hem zet, zal hij ontmoedigen, ook al mogen zij hem. Hij zal je ook kiezen op een manier waarop het lijkt dat jij hem gekozen hebt, want hij is erg handig. Ondanks dat is hij wel trouw in de liefde en zijn hart is vaak ruimdenkend, speciaal voor de mensen om wie hij geeft. De beuken-mens kan erg goed overweg met de berk en de voorjaar-vijg. Met de olijf en herfst-es klikt het slecht.

Appelboom
EEN GEBOREN BEMIDDELAAR
25 juni t/m 4 juli en 23 december t/m 1 januari
Deze persoon is teder, sensitief en sensueel tot in zijn vingertoppen. Hij vraagt niets meer dan te beminnen en bemind te worden. Hij is zo wantrouwig dat hij voordat hij toegeeft aan gevoelens, hij eerst de pijn van de liefde wil ervaren. Hij moet het ergste vrezen wil hij zich realiseren dat hij je terecht bemint en door jou bemind wil worden. Wanneer hij eenmaal een liefdesaffaire heeft, blijft altijd nog te bezien wat hij eigenlijk wil: beschermd worden of beschermen. Hij is erg trouw in relaties. Het klikt volmaakt met de voorjaars-populier en het minst met de herfst-hazelaar en de winter-iep.

Spar

EEN KWETSBARE KAMELEON
5 t/m 14 juli en 2 t/m 11 januari
Deze persoon lijdt vaak aan het gevoel dat hij niet zo bemind, gewaardeerd of begrepen wordt als hij zou willen. Hij vindt het moeilijk om eerlijk te zijn, zichzelf over te geven en om anderen te vertrouwen, zodat het geen verbazing wekt dat hij snel gefrustreerd is. Bovendien heeft hij geen geringe eisen. Om die reden zal hij eerder een liefde of een relatie verwerpen dan dat hij het risico wil lopen om teleurgesteld te worden. Hij wentelt zich in berouw of trekt zich terug in zijn schulp totdat iemand hem eruit trekt door vriendelijk te zijn. Hij kan volmaakt overweg met de notenboom of een andere spar. Het klikt het minst met de es en esdoorn.

Iep
EEN COÖPERATIEVE INDIVIDUALIST
15 februari en 5 juli en 12 t/m 24 januari
Deze persoon is teder en eerlijk. Hij is aantrekkelijk. In de armen van een iep krijg je het gevoel op een heilige plaats te verkeren. Wees daarom voorzichtig, want op het moment waarop hij je bemint, treed je bijna een religie binnen. Tussen jullie beiden worden onzichtbare draden geweven, tegelijkertijd met morele regels, die voor de relatie worden gecreëerd. Het is echter alleen maar een kwestie van het respecteren van de regels. Je moet de iep-mens beminnen tot aan zijn dood, maar dat is ook de wijze waarop hij anderen bemint. Deze persoon kan erg goed overweg met de kastanje en wilg, maar slecht met de es en vijg.

Cipres
EEN ONAFHANKELIJKE KNOKKER
26 juli t/m 4 augustus en 25 januari t/m 3 februari
De cipres-mens vindt het heerlijk om bemind te worden en heeft veel bewondering voor zijn eigen charme en gratie. Hij besteedt ruim aandacht aan deze zaken uit angst dat hij in de ogen van anderen slechts middelmatig is. Door zijn zelfingenomenheid kan hij vaak geen hartstochtelijke en warme gevoelens voor een ander koesteren.
Vaak houdt hij zijn gevoel in bedwang. In principe is hij trouw. Hij kan volmaakt overweg met de haagbeuk en de hazelaar en moeizaam met de kastanje.

Ceder

EEN VASTBERADEN SOLIST
14 t/m 23 augustus en 9 t/m 18 februari
Nooit zal iemand meer van jou houden dan de verliefde ceder-mens. Hij wringt zich in alle bochten om je blij en tevreden te maken. Deze persoon gedraagt zich zo dat je niet zonder hem kunt leven. Maar pas op, want in ruil voor zijn toewijding verwacht hij wel dat je hem dankbaar bent en hem als een held vereert. Bezitterig, jaloers en gevoelig als hij is, kan hij alleen liefhebben als hij weet dat hij bemind wordt zoals hij bemind wil worden. De ceder-mens kan erg goed overweg met de vijg en linde, maar slecht met de esdoorn en kastanje.

Den
EEN WIJZE PRACTICUS
24 augustus t/m 2 september en 19 t/m 29 februari
Als een den-mens liefheeft gaat hij tot in extremen. Hij overdrijft het vaak enorm, maar beseft dat niet want hij kent alleen blinde liefde. Toch blijft zijn liefde standvastig en langdurig, hij voelt zich er wel bij. Men krijgt dikwijls de indruk dat hij zit te popelen om te beminnen en te branden van passie, maar dat hij zich inhoudt uit angst dat hij er nooit meer van zal genezen. De den-mens kan erg goed overweg met de notenboom en de beuk en slecht met de es.

Wilg
EEN FLEXIBELE DURFAL
3 t/m 12 september en 1 t/m 10 maart
Als de wilg-mens verliefd is, stopt de tijd. Zijn emoties zijn dan zo intens dat deze vergeleken kunnen worden met een vloedgolf, die alles op zijn weg vernietigt. Het geluk dat hij ervaart, is altijd gemengd met een onbeschrijflijke wanhoop. Hij is op zoek naar de sublieme liefde, de opperste extase, een absoluut samengaan van lichaam en geest. Overgevoelig, kwetsbaar en sensueel, leeft hij vaak in een droom van onmogelijke liefde. Maar daar ligt eveneens zijn aantrekkingskracht. De wilg-mens kan erg goed overweg met de appelboom en kastanje en moeizaam met de linde en es.

Linde
EEN CREATIEVE DROMER
13 t/m 22 september en 11 t/m 20 maart
De linde-mens heeft naast charme een natuurlijke gratie. Hij lijkt afhankelijk, maar is alleen afhankelijk van zichzelf. In feite loopt zijn gepassioneerde en erotische fantasie over. Zijn hart gaat er vandoor in volle galop, als een vloedgolf. Daarom sluit hij zich soms op in het ontoegankelijke fort van zijn dromen. De linde kan goed overweg met de iep en de kastanje en slecht met de esdoorn en wilg.

Olijf
EEN IDEALE VRIEND
23 september
De olijf-mens twijfelt vaak over de ware aard van zijn gevoelens. Hij vraagt zichzelf zelfs af of liefde echt nodig is. Aan de ene kant omdat hij discreet is en zijn gevoelens wegduwt en verbergt, aan de andere kant omdat hij een heel persoonlijk geluksgevoel heeft. Het lijkt echter weleens, door de manier waarop hij zich soms gedraagt, dat hij niemand anders nodig heeft om gelukkig te zijn. Het is waar dat hij van nature onafhankelijk is en niet zo blij is met gepassioneerde complicaties. De olijf is erg charmant - soms een beetje sexy - wat hem onweerstaanbaar maakt, maar je weet niet of ze doen alsof. De olijf-mens kan zeer goed overweg met de hazelaar en de populier en slecht met de vijg en den.


Bron:  Buist, ' Wat de bomen vertellen', Oldenzaal. D.Collin, ' Leer en begrijp de astrologie,' Hacette Livre. - C.Ludwig, ' das Horoskop der Kelten', München.
Tekst: Girbe Buist