1e chakra toegelicht Muladhara
Natuurgeneeskundige therapeut Bianca licht voor ons de chakra's toe. We beginnen met de 1e chakra Muladhara, de wortelchakra.

Natuurgeneeskundig therapeut Bianca:

De 1e chakra is de wortelchakra, ook wel staartchakra genoemd. In het Sanskriet heet het de Muladhara wat ‘huis van de wortel’ betekent. De kleur is rood en is gelegen onderaan de rug bij de stuit. Dit chakra staat voor de gronding, zodat je met beide benen op de grond staat. Het is je ‘Ik Ben’!

De Muladhara is verbonden met de eerste laag van de aura die direct om ons heen zit. Deze laag is de fysieke gewaarwording die zorgt voor stabiliteit en individualiteit. De wortelchakra wordt ook wel de staartchakra genoemd. Dit chakra heeft betrekking op het principe van de zwaartekracht en verbindt ons aan ons lichaam, aan de lichamelijke wereld om ons heen en de grond onder onze voeten. De essentie is die van een rots, onafhankelijk en op zichzelf zijn. 

Als dit chakra in balans is, sta je met beide benen op de grond en zit je lekker in je vel. Sleutelwoorden zijn: Levenskracht, warmte, kracht, doorzettingsvermogen, ambitie, genegenheid. Het is de fundering van ons bestaan en onze identiteit. Als onze fundering zeker is, voelen we ons veilig, levendig en vredig.

Een evenwichtige 1e chakra zorgt voor een gevoel van zekerheid, een gevoel van ergens bijhoren en verbonden zijn met anderen. Een vermogen om te vertrouwen en een gevoel van acceptatie, een gevoel van voldoening, van je goed voelen in je lichaam en op aarde.

De belangrijkste problemen van dit chakra als het uit balans is, zijn gevoelens van isolement, verlatenheid en gebrek aan vertrouwen. Angst kan de emotionele en geestelijke gezondheid overheersen. We kunnen het gevoel hebben dat we niet goed of helemaal niet in ons lichaam zitten, niet gegrond zijn.

chakra_muladhara

De kleur is rood - de complementaire kleur: groen.

Element is aarde.
Edelstenen en kristallen: granaat, onyx, rookkwarts.
Bloesemessences: braambessen, clematis, maïs.
Etherische oliën: bergamot, sandelhout, vetiver.
Voedsel: proteïnen (eiwitten).

Aardende Meditatie:

- Ik nodig je uit om eens bij jezelf goed te voelen wat er speelt bij je staartchakra. Creëer een rustgevend sfeertje voor jezelf met een zacht ontspannend muziekje, steek eventueel wierook aan en zorg dat je niet gestoord kan worden. 

- Ga dan met je aandacht naar je 1e chakra en concentreer je op de vibratie van het wortelchakra met de klank ‘o’. Herhaal de klank drie keer, in stilte of hoorbaar.

- Ga met de voeten op heupbreedte uit elkaar staan, de armen langs het lichaam of naar voren, handpalmen naar beneden, de ogen dicht of naar beneden gericht.

- Adem in… adem uit… en buig de knieën rustig een beetje. Adem in en strek de knieën.

- Ga door met langzaam de benen buigen en strekken, samen met lange, langzame en diepe ademhalingen.

- Voel iedere keer als je de benen buigt en strekt, dat je steviger met de benen op de grond komt te staan; meer geaard bent. Geef je over aan de steun van Moeder Aarde.

- Ga hier gedurende een minuut of drie mee door of net zolang als nodig is, volg hierbij je gevoel.

- Als je klaar bent, blijf dan staan of ga langzaam in een gemakkelijke houding zitten. 

- Doe je ogen dicht of kijk naar beneden en concentreer je op de volgende gedachten: ‘Ik ben geaard, sta met beide benen op de grond en ik ben balans. Ik ben veilig en geborgen.’

 

Bianca Schwithal - Natuurgeneeskundig therapeut. 
http://www.handenziel.com/