De wereld staat in brand
Coach Willem Jan van de Wetering over alle verschrikkingen die de wereld teisteren, maar waarbij hij waarschuwt dit niet je leven te laten beheersen.

Als er wereldschokkend nieuws is neemt de kijkdichtheid van de nieuwsprogramma’s toe. Iedereen heeft het erover dat de wereld in brand staat. Op Social Media laat iedereen zijn mening horen. De werkelijkheid is dat de wereld altijd in brand lijkt te staan. Maar de meeste rampen zijn te ver van ons bed. Dat de dictator in Congo z'n soldaten op protesterende burgers laat schieten met vele doden als gevolg, haalt precies acht regels in de krant. 

We zaten in een grand café gezellig met wat mensen iets te drinken. Het gesprek kwam al snel op alle rampen en bedreigingen om ons heen. Iedereen in ons gezelschap wist dat alles wat je aandacht geeft groeit. Toch praten we allemaal mee over het slechte nieuws. Tot we gezamenlijk besloten om ermee te stoppen! Natuurlijk is negeren van heftig nieuws geen optie. Want dan ontken je dat er iets aan de hand is. Je goed laten informeren over de achtergronden is een basis om iets te kunnen doen.

Aandacht geven aan slecht nieuws kan ook erkenning van de slachtoffers zijn. Miljoenen mensen hebben het heel moeilijk in hun bestaan. Duizenden zijn familieleden kwijtgeraakt door terroristische acties. Ongelooflijk veel mensen lijden honger, hebben geen dak boven hun hoofd en in een aantal landen leven kinderen ouderloos op straat. De oorzaak is onrecht, machtswellust, oorlog, … We richten in ons groepje de aandacht op al die slachtoffers en stuurden al die aandacht en liefde naar hen.

Wat we vooral deden was de bewustwording van hoe goed wij het hebben. Er zijn dan wel bedreigingen en aanslagen, maar die zullen blijven. Dus daardoor kun je onmogelijk je geluksgevoel laten beïnvloeden. We zijn rijk, hebben een slaap- en leefplek en hebben vooral onszelf. Daar zit onze kracht. Wij zijn de kracht. De liefde zit in ons! Dus als we aandacht schenken aan wat er in ons zit, ervaar je het geluksgevoel.

Ik weet zeker dat mij niets vreselijks overkomt. Het is mijn tijd niet. Ik leef nu en ervaar de weldaad van het leven in dit land, in deze tijd. Spiritualiteit groeit, want velen ontdekken de kracht van yoga, meditatie, zelfontwikkeling en de kracht van je overtuigingen.

De wereld staat in brand. Maar dat is altijd zo geweest en zal altijd zo zijn. Ik ben gelukkig dat ik ‘ik’ ben. 

Willem Jan van de Wetering

www.willemjanvandewetering.nl