Editorial februari van hoofdredacteur Niels Brummelman
In de editorial 'We maken onszelf ziek' vertelt hoofdredacteur Niels Brummelman een en ander over de editie van februari.

In het februarinummer van ParaVisie ruim aandacht voor gezondheid. Naast een artikel over ons gebit, doet Tamara Straatman verslag van haar ontdekkingen over ziekte en gezondheid. Als ervaringsdeskundige, Tamara zat jarenlang letterlijk en figuurlijk slecht in haar vel, weet ze waarover ze praat. In plaats van erfelijkheid, wijst zij omgevingsfactoren als belangrijkste veroorzaker van lichamelijk leed aan. Met name traumatische gebeurtenissen uit het verleden blijken een negatief effect te hebben op lijf en leden.

Even kort door de bocht: telkens als jij je onveilig voelt, treedt het zogenaamde reptielenbrein in werking om jou te beschermen. Je gaat vluchten, vechten of bevriezen. Maar wanneer je brein in de toekomst een associatie maakt, dus denkt de situatie van toen te herkennen, treedt dit mechanisme opnieuw in werking. Terwijl daar in negen van de tien gevallen geen reden voor is! De stress die deze reactie ons oplevert, is echter schadelijk en kan ons uiteindelijk lichamelijk ziek maken. In haar artikel verwijst Tamara naar de beroemde Amerikaanse bioloog Bruce Lipton. In zijn bestseller De biologie van de overtuiging zet deze haarfijn uiteen hoe groot de impact van dergelijke mindloops op ons leven is. Toch zijn zijn bevindingen hoopvol. Het betekent namelijk dat wij, in plaats van slaaf van ons geleefde leven, de creators van ons toekomstige leven zijn!

Dat wij mensen ons bewustzijn dusdanig kunnen trainen dat we tot gezonde (en gezondmakende!) gedachten en overtuigingen komen. Maar ParaVisie zou ParaVisie niet zijn, als we niet verder zouden kijken. Dat verder kijken gaat over grenzen van leven en dood heen. En dan blijkt dat ziekmakende overtuigingen zelfs in vorige levens kunnen zijn ontstaan. Reïncarnatietherapeute Marianne Notschaele-den Boer schrijft erover en verklaart waarom sommigen van ons met (over)gewicht blijven worstelen. It's all in the mind...

Veel leesplezier!

Niels Brummelman
Hoofdredacteur ParaVisie

niels@paravisie.nl