Er staat een tafel tussen ons
Coach Willem Jan van de Wetering vertelt over een gesprek dat hij voerde met een directeur van een zorginstelling.

De tafel stond behoorlijk in de weg. Het was net of er iets tussen mij en haar in stond. Letterlijk was dat ook zo, maar misschien ook wel energetisch. Het gesprek wilde maar niet op gang komen. Ik had een afspraak met de directeur van een zorginstelling, die een workshop voor haar afdeling wilde regelen. Zij zat achter de tafel en ik aan de andere kant. Ik begreep dat het niet de tafel was, maar iets tussen haar en mij.

Nu kan ik niets doen aan de ander, maar wel aan mezelf. Dus razend snel zocht ik in mezelf welke 'tafel' ik had neergezet. Het bleek al snel te gaan om haar dominantie. Ze gedroeg zich als de directrice, deed wat uit de hoogte en bewaarde een afstand, zoals je dat doet tussen een leider en een ondergeschikte. Ik schikte me in de rol van ondergeschikte en dat was de reden dat het gesprek niet lekker liep.

Ik heb iets met dominante vrouwen, die mij als ondergeschikte behandelen. Dat heeft alles te maken met mijn redelijk dominante moeder, die ook nog directrice was van een zorginstelling. Ik begreep dat ik in de rol van het kind werd geduwd. Wow…, wat een inzicht.

Op dat moment kon ik iets doen aan mezelf. Ik vroeg haar of ze het probleem nog even kort kon samenvatten en vroeg niet wat ze wilde, want dan zou zij weer de leiding hebben. Ik deed mijn jasje uit, ging staan en liep naar de flip-over. Opeens had ik de leiding. Ik schetste de situatie en schreef in steekwoorden op hoe ik de workshop in zou delen. Ik ging weer zitten en nu was er een gesprek tussen twee gelijkwaardige mensen, die samen werkten naar een mogelijke oplossing.

Ik heb veel geleerd van die tafel. Ik heb gemerkt dat ik vaker tafels tussen mij en anderen liet staan. Dat deed ik vanuit bescherming. Mijn andere techniek was minstens zo destructief, want dan nam ik direct de leiding en luisterde nauwelijks naar wat de ander zei en kwam direct met oplossingen, mogelijkheden en leuke invalshoeken. Van gelijkwaardigheid was dus geen sprake.

Laatst had ik weer een gesprek met een hele dominante leider, die mij vertelde hoe ik het aan moest pakken. Ik stelde mijn grens en stapte op, hem het advies gevend een andere trainer/coach te zoeken, want dat dit niets voor mij was. Ik wil zonder tafel tussen mij en de ander niet verder. Ik wil graag openheid, respect en gelijkwaardigheid. En dat niet alleen in zakelijke gesprekken. Ik voer het lekker door in m’n hele leven. Ook met mijn vrouw. Heerlijk die openheid.

Willem Jan van de Wetering

Meer info over Willem Jan: www.willemjanvandewetering.nl

Willem jan van de Wetering