7 x geluk - inzichten die jou verder helpen
De zeven belangrijkste inzichten voor geluk worden in dit artikel voor jou op een rijtje gezet.

Inzicht 1: Blijf dicht bij jezelf
De uitdrukking ‘dicht bij jezelf zijn’ ervaren veel mensen als een vaag begrip. In de Vaagtaal- verkiezing van enkele jaren geleden stond het op de tiende plek. Begrijpelijk, want ‘dicht bij jezelf blijven’ lijkt een open deur, maar is misschien wel het moeilijkst in het leven. Authentiek zijn is een levensuitdaging die een lange ontwikkelingsweg vraagt. Als je alle angsten, zorgen en spanningen loslaat, op weg naar het ontwaken van jouw eigen gouden vonk, kom je in contact met je ware zelf: hoe je van nature bent. Accepteer wie je bent, want jij bent een uniek mens. Er is niets mooiers dan je eigen ik!

Tip: Ga op yoga of mediteer. Dat zijn mooie manieren om dichter bij jezelf te komen.

Inzicht 2: Volg je droom
Ieder mens heeft een missie, een levensmissie waar je je geluk in kunt vinden. Die geeft zin aan je leven. Iets waar je goed in bent, waar je jouw unieke kwaliteiten kunt inzetten, waar je passie voor voelt. Luister naar je innerlijke stem: wat wil ik echt? Laat je niet langer belemmeren, door ouders of anderen, ingegeven door angst, geld, succes, twijfels of zorgen. Zij schreeuwen soms hard. Jij bepaalt of je ernaar luistert. In de stilte hoor je je innerlijke stem. Word wakker en zoek opnieuw contact met jouw eigen bezieling. Neem je (werkend) leven in eigen beheer. Jij bent de spil. Het gaat om de vragen: wat verlangt mijn ziel van mij? Wat doe ik het liefst? Wat vind ik belangrijk? Wat inspireert mij? Ga op zoek naar jouw levensdoel en volg je missie.

Tip: Wie een droom wil realiseren, zal er bewust voor moeten kiezen. Wacht niet af en neem initiatief! Focus op je doel en doe dat vooral met veel plezier.

Inzicht 3: Zoek verbinding met anderen
Niemand leeft alleen. Er zijn altijd andere mensen om je heen en samenwerking is essentieel. Of het nu op het werk is, in je gezin of elders in de maatschappij, niemand staat op zichzelf. Je leeft altijd in samenhang met je omgeving. Zo ontstaan er groepen, netwerken en teams die door een gezamenlijk doel of passie verbonden zijn en elkaar door hun tegenstelling kunnen verrijken en versterken. Samen ben je sterk en het is inspirerend om het met z’n allen te doen. Je creëert een wij-gevoel en alles wordt mogelijk als je het samen doet. Verbonden zijn, samen zijn, eenheid... Dat zijn sleutels voor innerlijk geluk!

Tip: Bedenk welke bijdrage, groot of klein, jij – in verbinding met anderen – zou kunnen leveren aan een stukje vrede op aarde.

Inzicht 4: Luister naar de signalen op je pad
De grote les van het ‘luisteren naar de signalen op je pad’ is dat je mag vertrouwen. Vertrouwen op het leven. Vertrouwen is: kunnen laten gebeuren. Geluk zit in het aanvaarden van hoe het is. Het leven is als een fi lm waarbij iedere scène een reden heeft. Je hoeft niet zoveel moeite te doen, je hoeft alleen maar toeschouwer te zijn. Als je een controlfreak bent is dat niet makkelijk, want controlfreaks denken dat ze alles in de hand hebben als ze er bovenop blijven zitten. De levenslessen van dit inzicht zitten in: loslaten, minder je best doen, vertrouwen, een open houding van niet-weten aannemen, laten gebeuren en weinig plannen maken. Zonder verzet het leven toelaten zoals het komt. Soms eng, maar nodig om energie vrij te laten stromen.

Tip: Zoek in stilte de natuur op en ervaar wat deze omgeving aan signalen te bieden heeft.

Inzicht 5: Leer van weerstand
Zelfs als je deint op de cadans van het leven, is het leven ook een bron van schuring. Om te kunnen groeien, heb je periodes van weerstand nodig. De kunst is om te ontdekken welk cadeau daar voor jou in zit. Vaak zijn die periodes verre van leuk als je er middenin zit. Een scheiding, het verlies van werk, een ruzie met een vriend, ziekte, een misverstand met een collega, problemen met je kinderen: eerst ben je boos en verontwaardigd. Niemand zit erop te wachten. Toch zijn dit de momenten dat je je ontwikkelt. Maak van ieder dal een leerproces, doorleef het dal en voel de pijn. Het leven stelt je soms op de proef. Accepteer tegenslag als onderdeel van het leven. Zonder wrijving geen glans en wanneer je de proef doorstaat, zal het resultaat extra dankbaar voelen.

Tip: Citrien is een steen die je kan helpen om weerstand te verwerken en te begrijpen. Leg de steen bij weerstand op het gebied van relaties op je hart. En leg de steen bij problemen op de werkvloer op je onderbuik. Het helpt je om de opgedane indrukken bij weerstand beter te verwerken. Deze steen versterkt empathie en intuïtie. Het is de steen van succes.

Inzicht 6: Heb vertrouwen in je gevoel
Vaak is er een enorm gevecht gaande tussen je denken en je voelen. De verschillende stemmen roepen van diverse kanten. ‘Het is onmogelijk!’, schreeuwt de angst. ‘Het is risicovol’, zegt de ervaring. ‘Het heeft geen zin’, vertelt het verstand. ‘Probeer het maar’, fluistert het hart. Het is spannend om op je gevoel te vertrouwen. Maar weet: je innerlijke stem is een betrouwbare informatiebron. Die verwoordt jouw eigen innerlijke waarheid. Dit wordt ook wel genoemd: de waarheid van je Hogere Zelf. De bron hiervan schuilt in je hart. Je gevoelsstem heeft een liefdevol, kalm timbre vanuit een groot hart. Deze stem kan met mededogen naar andere mensen kijken en geeft dappere adviezen vol kracht en steun.

Tip: Affirmaties zijn positieve uitspraken die helpen focussen. Als je het inzicht van vertrouwen in je gevoel verder wilt ontwikkelen, zeg dan deze affirmatie tien tot twintig keer per dag hardop tegen jezelf. Om het goed te laten beklijven, doe je dat minimaal een maand lang. De affirmatie luidt: ‘Ik heb vertrouwen in mijn gevoel, altijd.’

Inzicht 7: Laat je voeden door liefde
Als jij een liefdevol mens bent, straalt dat uit naar je omgeving. Wie van zichzelf kan houden, kan ook van anderen houden. Leven vanuit je hart zit vaak in kleine dingen: bedank een collega voor die goede bijdrage aan een project, groet de portier, glimlach naar de caissière, maak een onverwacht praatje, bezoek iemand die eenzaam is of geef een compliment. Niet alleen door waardering te krijgen, ook door waardering te geven krijg je een goed gevoel. Want het voelt goed om goed te doen. Vanuit het boeddhisme zijn er vier houdingen om goed te doen: door liefdadigheid, door vriendelijke woorden, door iemand een dienst te bewijzen en door allen gelijk te behandelen. Ook met dit inzicht hoeft je hoofd alleen maar te buigen voor je hart. Kijk met de ogen van liefde, zonder oordeel. Doe goed, vergeef en zoek je geluk in alledaagse goedheid.

Tip: Neem even rust en luister naar de verhalen ‘De gatenloper’ en ‘Schoondochters’ op YouTube (voer de naam ‘Hanneke van Gompel’ in combinatie met deze titels in als zoekterm)


Productie: Niels Brummelman – ParaVisie Juni 2015