Kom tot jezelf in een FLOW!
Om je heen heeft er vast weleens iemand tegen je gezegd dat hij of zij in een heerlijke flow heeft gezeten. Maar wat is flow eigenlijk en hoe kom je erin terecht? Wij lichten een tipje van de sluier op en lezeres Judith vertelt over haar ervaring met flow.

flow balk

De Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi hanteerde in de jaren zeventig van de vorige eeuw de term flow voor een mentale situatie waarin je verkeert als je volledig opgaat in de bezigheden waar je je op dat moment op focust. Duidelijk is dat flow niet verward dient te worden met een uitdrukking als go with the flow. Dat laatste betekent namelijk dat je je laat meevoeren in een stroom en volgt wat anderen doen. In een flow zitten, beleef je juist helemaal alleen. Je gaat er zover in op dat je jezelf vergeet en geen tijdsbesef meer hebt.
 
Meestal focus je je op bezigheden, waar je op voorhand van weet dat je het door jou gestelde doel kunt behalen als je je er genoeg op concentreert. Het levert je een positief resultaat op en daarom werkt het motiverend om geheel op te gaan in een flow. Je zoekt iets uit dat bij jouw persoonlijkheid past en vaak wordt het gezocht op het gebied van creativiteit. Je gaat bijvoorbeeld schilderen of musiceren, waarbij je boven jezelf uitstijgt en nieuwe inzichten krijgt. Maar tijdens het beoefenen van een sport kun je ook in een flow terechtkomen, omdat je totaal opgaat in het spel en de wereld om je heen vergeet. Na afloop, als je in een flow hebt gezeten, ben je blijer, positiever en energieker.
 
flow balk

VROLIJK ZIJN
Als je in een lekkere flow zit, zit je goed in je vel en ben je gelukkig met je huidige leven. Wanneer alles even tegen zit, dan bieden we je hierbij aan aantal handvatten aan om in een aangename flow terecht te komen:
 
Wissel af
Voer je alles dagelijks uit op de automatische piloot? Probeer dan je werkzaamheden af te wisselen. Dat kan bij het huishouden, maar ook op je werk. Begin je thuis bijvoorbeeld altijd eerst met stofzuigen en ga je daarna de badkamer schoonmaken? Doe het dan nu eens andersom. Of open je op je werk altijd eerst je mailbox? Begin dan eens met het openen van gewone post of plan direct een vergadering in zonder dat je eerst je mailtjes hebt gelezen. Afwisseling in de taken die je moet doen, levert op dat je niet het gevoel hebt dat je altijd hetzelfde aan het doen bent en dan kun je spelenderwijs in een flow terechtkomen, zelfs bij je dagelijkse werkzaamheden. Je zult zien dat het je productiviteit bevordert.
 
Mediteer en visualiseer
Om goed in de flow te raken, mediteer je eerst zo’n vijf minuten om jouw geest tot rust te laten komen. Visualiseer dat je in een flow zit en dat nieuwe ideeën en inspiratievolle ingevingen tot je komen. Geniet van het gevoel dat het je oplevert. Je komt in contact met je ziel en accepteert jezelf volledig.
 
Opruimen
Dat je, als je je huis opruimt, ook in je hoofd opruimt, is bekend. Maar dat een opgeruimd huis ook ervoor zorgt dat je in een positieve flow terechtkomt, beseft niet iedereen. Juist door ruimte om je heen te creëren, maak je plaats om jezelf open te stellen voor nieuwe doelen om naartoe te streven met een heerlijke flow tot gevolg.
 
Op stap
Ga er lekker op uit met een familielid, goede vriend of vriendin. Maar spreek dan niet af in hetzelfde café waar jullie altijd afspreken, maar ontmoet elkaar aan de andere kant van de stad of in de natuur. Of ga je iedere week trouw op woensdagochtend een uurtje naar de yogales? Kies er dan eens voor om op een avond te gaan. Je ontmoet andere mensen, krijgt wellicht les van een nieuwe leraar en zal door deze ervaringen inspirerende inzichten opdoen. Ontmoetingen met anderen kunnen je een positieve boost opleveren, wat weer tot een heerlijke flow kan leiden.
 
Eet gezond
Onontbeerlijk om in de juiste flow terecht te komen, is om gezond te eten en te drinken. Luister goed naar je lichaam, waar reageert het positief op? Kies voor natuurproducten, want producten met suikers, E-nummers en kleur- en smaakstoffen leveren je negatieve energie op en dat zal ervoor zorgen dat je niet makkelijk in een lekkere flow komt.
 
Rust
Bijna onontbeerlijk om tot jezelf te komen – en dus in een lekkere flow – is dat je alle prikkels uit de huidige snelle wereld even uitzet. Schakel je mobiel uit, kijk niet op de klok en ga niet achter een tv of computer zitten. Doe iets waar jij vrolijk van wordt, zonder dat je afgeleid kunt worden. Sluit jezelf volledig af van de wereld om je heen.
 
Genieten
Wanneer je voelt dat je in een flow zit, zorg er dan voor dat je je hier bewust van bent en er optimaal van geniet! Het is bijna ondoenlijk om constant in een flow te zitten, dus koester de momenten dat je er daadwerkelijk in zit, zodat je weet naar welke gemoedstoestand je toe wilt werken als het even tegen zit in je leven.
 
flow balk

HET GEVOEL
Hoe voel je je als je in een flow zit? Eigenlijk treed je als het ware een beetje buiten jezelf. Je verliest contact met de wereld om je heen en raakt het gevoel van tijd kwijt. Je focust je en concentreert je geheel op wat je aan het doen bent. Je beseft dat je het kunt, maar dat je er wel al je energie in moet stoppen om het te bereiken. Instinctief word je geleid naar het behalen van het door jou gestelde doel. Het zorgt ervoor dat je al je zorgen en problemen uit je dagelijks leven vergeet. Je laat je angsten en blokkades los. Je bent in het hier en nu en komt in contact met delen van jezelf, waarvan je het bestaan niet kende. Het gaat je gemakkelijk af. Je kunt uren doorgaan, zonder moe te worden. Je spreekt alle creativiteit aan die in je zit. Als je daadwerkelijk in een flow zit, dan voel je je als herboren en kun je naderhand de wereld aan
 
flow balk
 
FLOW IN DE SPORT
Behaalt jouw sportteam niet de juiste resultaten? Dan heeft dit uiteraard zijn weerslag op het team. Wanneer jullie er niet voor zorgen dat de spirit in het team omdraait naar een positieve gedachtegang, zal deze negatieve tendens zich voortzetten. Probeer met het team in de juiste flow te komen. Benoem het desnoods anders, mocht je denken dat het woord flow niet lekker valt in de groep. Geef dan aan dat jullie met z’n allen in een positieve vibe verder moeten gaan, wil het resultaat verbeteren. Zelf bedenk je gewoon het woord flow erbij en je zult zien dat als alle neuzen weer dezelfde kant op staan, de volgende wedstrijd gewonnen wordt!
 
flow balk
 
FLOW OP HET WERK
Naast dat het je persoonlijke leven verrijkt, is het ook aan te raden om op het werk met je collega’s gezamenlijk in een flow te zitten. Dit is dan wel een ander gevoel dan wanneer je het alleen doet, maar het kan rust bieden aan de groep collega’s waar je mee werkt. Deze vorm van flow zal de productiviteit verhogen en de onderlinge verstandhoudingen verbeteren. Er ontstaat ruimte voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen, waardoor het bedrijfsresultaat verbeterd wordt. Dat maakt het werken voor jezelf en je collega’s er alleen maar aangenamer op.

flow balk
 
ERVARINGSVERHAAL
Judith liet de redactie weten zich altijd moeilijk te kunnen concentreren, omdat ze snel afgeleid is. Ze had mediteren en yoga geprobeerd, maar dat hielp haar niet genoeg om geheel tot zichzelf te komen. Een vriendin vertelde dat als zij in een heerlijke flow zit, ze dan alles aankan en zich daarna super voelt. Judith wilde dat ook ervaren en vroeg haar om tips. Na zich meer verdiept te hebben in hoe je in een flow kunt komen, is ze aan de slag gegaan.
 
Judith: “Het leek die eerste keer best lastig om me van alles om me heen af te sluiten. Ik wilde in een flow komen om me totaal te focussen op het schilderen van een schilderij dat ik al zo lang wilde maken. Wat ik vooraf niet verwacht had, gebeurde: het leverde me helemaal geen problemen op! Ik had mijn telefoons uitgezet en ervoor gezorgd dat het van buitenaf net leek of ik niet thuis was om verrassingsbezoekjes van vriendinnen te voorkomen.”
 
“Ik begon met een korte meditatie en visualisatie, welke mij niet vreemd zijn. Dit keer focuste ik me tijdens de visualisatie op het creëren van een prachtig schilderij. Het moest een engel worden, omringd door een warm zonlicht. Ik had ooit in een droom op die manier een engel gezien en dat was zo rustgevend dat ik dat beeld altijd al eens vast wilde leggen. Maar ik kwam er steeds niet toe, totdat ik besloot dat dit het moment was om eraan te werken. Nadat ik de visualisatie had gedaan, kreeg ik een soort van rustig ‘weten’ over mij heen dat ik een prachtig schilderij zou maken. Vooraf had ik alles klaargelegd en -gezet. Het witte doek dat op de ooit door mij op een rommelmarkt aangeschafte schildersezel stond, was klaar om omgetoverd te worden tot een kunstwerk. Erop terugkijkend voelde ik op dat moment dat ik al in een flow terecht was gekomen, want ik had het contact met mijn omgeving verloren. Ik ging totaal op in het werk en mijn gevoel liet de contouren van de engel op het doek zetten.”
 
“Alsof mijn hand overgenomen werd, maakte ik eerst een prachtige zonsondergangslucht achter het silhouet van de engel. Doordat ik ervaring met schilderen heb, ging me dit goed af. Maar een engel schilderen, hield ik altijd voor onmogelijk. Maar nu ik bezig was, kwam er totaal geen onzekerheid in mij op. Sterker nog: mijn gevoel gaf aan dat de mooiste engel ooit op het doek zou verschijnen. Al schilderend wist ik niet wat me overkwam. Er verscheen een engel op het doek, die bijna nog mooier was dan de verschijning die ik in mijn droom had gezien. De engel straalde een enorme rust uit, maar achteraf besef ik dat ik zelf die rust uitstraalde. Ik was namelijk in een fantastische flow terechtgekomen en begreep waar mijn vriendin het over had. Dit gevoel was en is mooier dan ik ooit eerder heb ervaren.”
 
“Toen ik terug in de realiteit kwam, zag ik op de klok dat ik meer dan vijf uur bezig was geweest. Sindsdien zorg ik er geregeld voor om in een flow te zitten. En hoe moeilijk de tegenslagen soms in mijn leven zijn, na in een flow te hebben gezeten kan ik de wereld weer aan. Het schilderij met de engel hangt boven mijn bed en laat ik aan niemand zien, want het is echt iets voor mijzelf. Alleen die vriendin die me op flow wees, heeft het bekeken. Zij vond het prachtig en begreep als geen ander dat dit resultaat alleen behaald kon zijn door iemand die in een flow heeft gezeten. Als ik eens onrustig ben, dan kijk ik naar het schilderij en weet ik dat alles goed komt. Ik kan iedereen aanraden om in een flow te komen, want wat je meemaakt en wat het oplevert, is bijna onbeschrijfelijk. Ik wens iedereen zo’n ervaring toe!”
 
Op verzoek is er uit privacyoverwegingen een fictieve naam geplaatst – de redactie

flow balk
 
Tekst: Arthur Schroer
Artikel uit ParaVisie Juli 2015