Schreeuw om hulp
Coach Willem Jan van de Wetering helpt een jongedame met zelfmoordplannen om toch weer het geluk in haar leven terug te vinden.

'Ik weet het echt niet meer. Kan jij me helpen?' Dat was de korte boodschap die ik kreeg via de app. Pas 26 jaar is ze en de afscheidsbrieven aan haar ouders, zus en beste vriend lagen al klaar. Jeannie was klaar met het leven. Toch stuurde ze nog de app als laatste schreeuw om hulp.

Echt veel aan de hand was er niet. Ze heeft hele lieve ouders en een leuke zus, met wie ze overigens al haar leven lang een strijd voert over alles. Ze heeft een baan en vrienden. Toch voelt ze zich alleen, overbodig en depressief. De psychiater ziet ook niet echt een oplossing en voor opname is ze écht een te licht geval. Niemand snapt wat haar bezielt. Door de medicijnen kon ze niet met de auto komen, dus haalde ik haar op van de trein. Ik luisterde naar haar verhaal.

Wat triest dat een mooi meisje dat nog zo jong is al zolang worstelt met het leven. We gingen aan het werk en al snel bleek dat de oorzaak van haar depressieve gevoelens uit een vorig leven kwamen. In een vorig leven heeft ze zelfmoord gepleegd. Wat de omstandigheden waren doet er niet toe. Wel de bewustwording dat de zelfgekozen dood in een vorig leven als resultaat kent dat je de problemen uit dat leven in je volgende periode op aarde wederom tegen gaat komen. Jeannie vocht tegen zichzelf. Al in de derde maand van de zwangerschap, zo bleek uit het spiertesten die ik toepaste, voelde ze dat het een zwaar leven ging worden. Ze wilde terug. Maar ze bleef leven.

Vlak na de geboorte waren er allerlei gezondheidsproblemen, maar dood ging ze niet. In haar schoolperiode kwam ze ook veel problemen tegen. Ze was en bleef een buitenbeentje. Haar nijging is om anderen te helpen. Ze hielp haar zieke moeder, was er voor haar bij de scheiding van haar ouders, hielp haar oudere zus met problemen en kreeg een relatie met een jongen die ook veel problemen kende. Ze kreeg werk als psychiatrisch verzorgster. Dus elke dag zag ze mensen die grote problemen hadden. Daarmee zij.

We zijn aan het werk gegaan. Jeannie moest haar eigenwaarde terugkrijgen en beseffen dat ze haar uitdagingen in het leven aan moest gaan. Samen hebben we een plan gemaakt. Door het besef dat ze zoveel invloed had op het leven van anderen, kwam ook het besef dat ze trots mocht zijn op zichzelf. Zo veranderde deze jonge vrouw van een depressief iemand in een bruisende jonge dame die het leven weer aankon. De drie afscheidsbrieven zijn verscheurt en haar relatie is beëindigd. Jeannie kiest voor zichzelf. De beste keuze die ze kon maken.

Willem Jan van de Wetering

www.willemjanvandewetering.nl