10 manieren om bewust te eten
Steeds meer mensen gaan bewust om met wat voor voedsel ze eten. Mindful eten is aan de orde van de dag en met deze 10 basistips zet je de eerste stappen!

Het is een misverstand om te denken dat alles wat natuurlijk is, garant staat voor gezondheid en dat chemisch per definitie ongezond is. De echte risico’s van voedsel zitten in de hoeveelheid en het voedingspatroon. Vandaar dat bewust of mindful eten, waarbij we niet alleen letten op wat we eten maar ook op hoe we eten, van essentieel belang is. Met deze tien basistips zorg je ervoor dat je bewuster met de inname van voedsel bezig bent en dat levert een gezondere levensstijl op!

• Eet alleen als je honger hebt. Merk het hongergevoel op. Dit is de basis van bewust eten.

• Wees er met je volle aandacht bij. Kies voor een eetomgeving zonder afleiding en een comfortabele zithouding.

• Start met een niet al te grote portie, bijvoorbeeld een half bord vol. Heb je het op, neem even de tijd om te voelen of je nog wel echt trek hebt. Drink eerst wat water voor je verder eet.

• Geniet van de smaak door wat langer te kauwen dan je gewend bent. Maak van de smaak een ervaring op zich.

• Vet, zoet en zout wakkeren de eetlust aan, terwijl bittere voedingsmiddelen deze juist onderdrukken. Drink voor het eten een slokje sodawater met een scheutje Angostura bitter.

• Verwijder het vel van kip en het vet van vlees voordat je het opeet.

• Eet in het traagste tempo dat prettig voelt, het bevordert een goede spijsvertering. Vul je vork of lepel niet voordat je de vorige hap hebt doorgeslikt.

• Ben je een snelle eter? Schep kleine porties op.

• Als je weet dat je een impulsieve eter bent en dat deze ongezonde neiging tijdens de maaltijd sterker wordt, vertel je tafelgenoten dan vooraf hoeveel je van plan bent te eten. Een mooie stok achter de deur!

• Eet tweederde van wat je normaal zou consumeren. Merk op hoe prettig het eigenlijk is als er nog wat ruimte in je maag overblijft.

Uit ParaVisie Maart 2015 - Tekst: Niels Brummelman