Wat is jouw geboortedag Boeddha?
In Thailand heeft iedere dag z'n eigen Boeddha. De mensen geloven namelijk dat op deze dagen iets speciaals gebeurde in het leven van de Boeddha. De dag-Boeddha wordt als geluksbrenger gezien en kleurt het karakter van personen die op die dag zijn geboren. Ontdek welke boeddha jouw geboortedag Boeddha is en jou gelukt brengt!

ZONDAG BOEDDHA: PANG TAWAI NATRAzondag boeddha
Pang Tawai Natra is de Boeddha van vrijheid en overdenking. Deze Boeddha heeft zijn verlichting bereikt en staat in de vredespositie met zijn handen op de onderbuik gekruist. Op deze dag liep Boeddha zeven passen naar het noordoosten, nadat hij zeven dagen had gemediteerd. Hij keerde zich om en keek voor zeven dagen lang naar de boom, waaronder hij had gemediteerd, zonder met zijn ogen te knipperen. In deze tijd heeft de Boeddha zich bewust gemaakt van het lijden van alles wat leeft en groeit. Als je op zondag bent geboren, bezit je veel wijsheid en inzicht. Ben je zorgeloos en geliefd bij vrienden en familie. Beroepen als manager, official, arts, handelaar of ambachtsman zijn je op het lijf geschreven. Rood is je gelukskleur. Als je op zondag bent geboren, zal deze dag-Boeddha je beschermen en geluk brengen.

maandag boeddhaMAANDAG BOEDDHA: PANG HAM YATH
Pang Ham Yath is de Boeddha van de bescherming. Deze Boeddha heeft de rechterhand opgeheven tot borsthoogte met de handpalm naar buiten gekeerd. De linkerhand hangt naar beneden op de heupen. Deze Boeddha zal rampspoed en ellende voorkomen. Eens werd de stad Vesali in India door zowel hongersnood, cholera als demonen geteisterd. De koning ontbood de ministers en vroeg hen om raad. Een van hen vertelde dat een groot leraar, genaamd Boeddha, misschien hulp zou kunnen bieden. Daarop werd Boeddha uitgenodigd om drie dagen de gast van de koning te zijn en in deze drie dagen de stad te ontdoen van de drie plagen. Toen Boeddha enkele dagen later in de stad op maandag aankwam, stopte hij bij de poort en keek rustig naar de hemel. Donkere onweerswolken pakten in korte tijd samen boven de stad. Boeddha bracht zijn handen naar voren en een noodweer brak los. Regen, donder, bliksem en zware regenval veegden de straten en rivieren schoon. Toen het noodweer na drie dagen ophield, waren de straten en landerijen schoongespoeld en was de lucht weer zuiver. Als je op maandag bent geboren, heb je een goed geheugen, ben je serieus en houd je van reizen. Handelaar, arts, verpleegster en visser zijn passende beroepen voor je. Geel is jouw gelukskleur. Als je op maandag bent geboren, zal deze dag-Boeddha je beschermen en geluk brengen.


‘Ben je op dinsdag geboren, dan beschermt Pang Sai Yas jou: de Boeddha van rust en waarheid’



DINSDAG BOEDDHA: PANG SAI YAS
Pang Sai Yas is de Boeddha van rust en waarheid. Deze Boeddha ligt op zijn rechterzijde en gebruikt zijn rechterarm als steun voor zijn hoofd. Volgens Thaise traditie betekent deze houding de rustende Boeddha. Deze houding nam Boeddha aan om zich voor te bereiden op zijn tocht naar het Nirwana. Boeddha werd een keer bezocht door een reus, die zich uit trots had voorgenomen om niet voor Boeddha te buigen. Boeddha was hiervan op de hoogte, hij ging op een bed liggen en nam een gestalte aan die vele malen groter was dan die van de reus. De reus zag dit en verbaasde zich zeer dat alleen de voeten van Boeddha al groter waren dan hijzelf. De Boeddha sprak vervolgens tegen hem.dinsdag boeddha

“Het klopt dat jij de grootste bent in jouw koninkrijk, maar daarbuiten zijn vele koninkrijken en daar kunnen wezens leven die vele malen groter zijn dan jij. Alle goden zijn groter dan jij en als je wilt kan ik je een bezoek laten brengen aan het Nirwana.” De reus stemde daarin toe en toen ze in het Nirwana kwamen, schrok de reus van de enorme grootte van de goden: ze waren duizenden malen groter dan hijzelf. Toen de god Brahma naar de Boeddha toekwam, verschool de reus zich achter de rug van Boeddha. “Wie heb je daar meegebracht?”, vroeg Brahma. “Dit is Asurindarahu”, antwoordde Boeddha, “een reus op aarde, die trots op zijn lengte was en niet wist dat er grotere wezens zijn dan hij.

En dat hij om deze reden te trots is om te buigen voor iemand anders.” Brahma sprak: “Een arme man gelooft dat hij steenrijk is als hij een gouden munt heeft, een dommerik kan onbegrensd trots zijn om zijn intelligentie die hij niet heeft.” Nadat ze een tijdje in het Nirwana hadden doorgebracht, nam Boeddha de reus weer mee terug naar huis. De reus was zeer onder de indruk en had sindsdien respect voor iedereen die kleiner was dan hij.

Als je op dinsdag bent geboren, heb je een brede belangstelling, ben je actief, dapper en serieus. Passende beroepen voor je zijn: politieman, soldaat, scheikundige, kok of kapper. Roze is je gelukskleur. En deze dag-Boeddha zal je beschermen en geluk brengen.

WOENSDAG BOEDDHA: PANG UM BA ATRwoensdag boeddha
Deze Boeddha is de Boeddha van de nederigheid. Hij staat met een bedelnap tussen zijn handen. In deze toestand vraagt Boeddha om eten, net zoals alle monniken. Toen de Boeddha op een dag zijn geboortestad Kapilavastu bezocht, werd hem gevraagd een lezing te geven voor de plaatselijke bevolking. Na zijn lezing toonde de bevolking (waaronder zijn vader de koning) het grootste respect aan de Boeddha en keerde iedereen naar huis terug. Zijn vader maakte een fout om aan te nemen dat Boeddha de volgende morgen uit zichzelf bij het ontbijt zou komen. Niemand had hem uitdrukkelijk uitgenodigd, ondanks het feit dat de keuken van het paleis een uitgebreide maaltijd voor hem klaar had staan. Zo kwam het dat de Boeddha samen met zijn volgelingen op de bevolking van zijn geboortestad vertrouwde en er met een bedelnap op uitging om eten te vergaren. Ben je op woensdag geboren, dan ben je een harde werker, eerlijk en toegewijd. Passende beroepen

voor je zijn: schrijver, secretaris, vertaler of leraar. Je gelukskleur is groen. Als je op woensdag bent geboren, zal deze dag-Boeddha je beschermen en geluk brengen.

donderdagDONDERDAG BOEDDHA: PANF SAMAH THIN
Deze Boeddha is de Boeddha van de innerlijke rust. Bij deze Boeddha liggen handen en voeten op elkaar. De rechter altijd bovenop. Deze Boeddha zit in mediterende houding en beheerst de perfectie van de mentale discipline. Toen Boeddha onder de Bodi-boom alle aspecten van de meditatie had leren kennen, vroeg hij zich af tot welke hoogte hij met de meditatie kon gaan. Nacht na nacht bereikte hij steeds verdere meditatieve fasen. Als je op donderdag bent geboren, heb je een goed hart en ben je eerlijk, dankbaar en rustig. Je bent geschikt voor de beroepen rechter, advocaat, docent of dominee. Je gelukskleur is oranje. En deze dag-Boeddha zal je beschermen en geluk brengen.


‘Als je op zondag bent geboren, bezit je veel wijsheid en ben je zorgeloos. Een beroep als manager of arts is je op het lijf geschreven’


VRIJDAG BOEDDHA: PANG RAM PUENGvrijdag boeddha
Deze Boeddha is de Boeddha van communicatie en vergeving. Zijn houding is de vredeshouding. Dit is de beschouwende Boeddha, diep nadenkend over hoe de wereld beter kan worden. De vijfde dag na zijn verlichting ontmoette de Boeddha twee kooplieden, die hem te eten gaven en aan hem vroegen om hen meer over ‘dharma’ te leren. Boeddha, die hier even over na moest denken, stond op en kruiste zijn armen voor zijn borst en verzonk in diepe meditatie. De kooplieden waren zeer onder de indruk en begrepen dat het leren van ‘dharma’ niet alleen uit woorden bestond. Ben je op vrijdag geboren, dan houd je van gezelligheid en plezier. Ook ben je ambitieus. Passende beroepen zijn: bankier, zanger, muzikant, artiest of designer. Je gelukskleur is blauw. Als je op vrijdag bent geboren, zal deze dag-Boeddha je beschermen en geluk brengen.

Maya, die probeerden de Boeddha tot verkeerde daden en gedachten over te halen. Toen dit echter geen succes had, werd Maya zeer kwaad en brak er een noodweer los. De koningscobra Mucalinda, die in de boom woonde en alles had gezien, had groot respect voor Boeddha. Om hem te beschermen rolde de slang zich onder Boeddha en tilde hem van de grond, zijn zeven hoofden spreidde hij als een dak boven Boeddha, hem zo beschermend tegen alle onheil. Als je op zaterdag bent geboren, houd je van afzondering, ben je rustig en denk je logisch na. Passende beroepen zijn: landbouwer, ingenieur, mijnwerker of politieman. Je gelukskleur is paars. Ben je op zaterdag geboren, dan zal deze dag-Boeddha je beschermen en geluk brengen.

Zaterdag boeddhaZATERDAG BOEDDHA:  PANG NAGA PROK
Dit is de Boeddha van wijsheid. Deze Boeddha zit in een mediterende houding met beschermende slangen boven zijn hoofd. In de derde week van zijn verlichting probeerde Maya, de koning van de onderwereld, de Boeddha te verleiden. Toen de Boeddha zich neer had gezet onder een Mucalinda boom om te mediteren, verschenen er eerst drie dochters van Maya, die probeerden de Boeddha tot verkeerde daden en gedachten over te halen. Toen dit echter geen succes had, werd Maya zeer kwaad en brak er een noodweer los. De koningscobra Mucalinda, die in de boom woonde en alles had gezien, had groot respect voor Boeddha. Om hem te beschermen rolde de slang zich onder Boeddha en tilde hem van de grond, zijn zeven hoofden spreidde hij als een dak boven Boeddha, hem zo beschermend tegen alle onheil. Als je op zaterdag bent geboren, houd je van afzondering, ben je rustig en denk je logisch na. Passende beroepen zijn: landbouwer, ingenieur, mijnwerker of politieman. Je gelukskleur is paars. Ben je op zaterdag geboren, dan zal deze dag-Boeddha je beschermen en geluk brengen.

TABEL VOOR HET OPZOEKEN VAN WEEKDAGEN
tabel


Tekst: Gibre Buist
Bron: C.C. deGlopper-Zuijderland, In de tijd gemeten, Inleiding tot de chronologie
Diverse websites, waaronder: www.thaioregon.com en www.eenbeetjegeluk.nl