Yoga achter de computer
Steeds meer mensen hebben last van RSI. Geen wonder gezien de toename van het computergebruik. Yogaoefeningen kunnen preventief werken en bij klachten verlichting bieden.

rekken en strekkenMensen die langere periodes achter een computer werken, kunnen allerhande fysieke problemen krijgen. Denk aan spanning in boven rug, schouders en nek en een verscheidenheid aan gewrichtsaandoeningen door overbelasting. Daar komt ook nog eens stress bij van het werk, waardoor het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam verzwakt raakt. Eén van de mogelijke oplossingen is yoga. Het beste is om deze bewegingsleer preventief toe te passen, dat wil zeggen: ter voorkoming van problemen. Hierbij enkele basisoefeningen en -houdingen.

 

 

stippellijn

Zithouding: creeërt bewustzijn en steun voor een gezonde ruggengraat.


Ga op het uiterste randje van de stoel zitten, met je dijen iets lager dan je bekken en je voeten op heupbreedte uit elkaar en stevig op de vloer. Beweeg je gewicht naar voren, zodat je op de voorkant van je zitbeenderen zit. Plaats je handen op je heupen en laat je bekken ietsjes omhoog en omlaag schommelen. Deze beweging moet je helpen het verschil te voelen tussen een ingezakte ruggengraat en eentje die wordt gesteund door de draaiing en opheffing van het bekken. Wanneer je eenmaal de rechte houding gevonden hebt, blijf je zo zitten terwijl je de handen op je dijen plaatst en je schouders ontspant. Je kunt deze oefening gebruiken als begin van andere oefeningen. Herhaal ’m enkele keren per dag.
stippellijn

Berghouding: opent de schoudergewrichten, ontspant de schouders, verlengt de tussenribspieren.
berghouding
Begin in de zithouding van de vorige oefening. Sla je handen met verstrengelde vingers in elkaar met de handpalmen van je af gekeerd en je vingers tegen de ruggen van je handen. Plaats je ineengeslagen handen boven op je hoofd, met de handpalmen omhoog en de vingers naar je hoofd gekeerd. Verleng je ruggengraat door de kruin van je hoofd zachtjes naar je handen te duwen. Strek daarna je armen, houd je vingers verstrengeld en richt je handpalmen omhoog. Wanneer je het moeilijk vindt de handen ineen te slaan of de armen te strekken, plaats dan een blok tussen je handpalmen. Ontspan en adem in deze strekking gedurende ongeveer een minuut en herhaal het, met de handen op de tegenovergestelde manier ineengestrengeld.


Bron: Oefeningen en afbeeldingen afkomstig uit: ‘Yoga voor computergebruikers’,
Sandy Blaine,
Uitgeverij Ankh-Hermes,
ISBN: 978 90 202 0371 4