Kies jij voor je eigen levensprogramma?
Auteur Ron Puyn focust zich op de verkiezingen. Waar kies jij voor? Kies jij voor je eigen levensprogramma?

Nog even en we mogen gaan stemmen. Verkiezingen! Altijd weer zo’n periode dat alles wat (onderhuids) in de maatschappij leeft naar boven komt. En politici? Die zijn wekenlang niet van het scherm te slaan om te vertellen wat ze voor het land gaan of willen doen. Allemaal heel interessant. Maar ik vind de kiezer zélf nog interessanter! Daarom volgde ik enkele weken geleden op Nieuwsuur de serie ‘Buiten het Binnenhof’. Elke avond mocht een andere groep in de samenleving het woord doen.

De eerste uitzending ging over mensen aan de onderkant van de samenleving. Ze hadden weinig inkomen, maakten zich zorgen over migranten die, volgens hen, alles voor niets krijgen terwijl zij zelf – de autochtone Nederlanders – het met een appel en ei moet doen. Soms nog minder. Die boosheid kon ik wel begrijpen, maar toch… er was iets dat niet werd belicht.

Wat dat was kwam enkele uitzendingen later naar voren, toen het estafettestokje doorgegeven werd aan ondernemers. Zij waren vrijwel zonder uitzondering positief. Ze vonden dat het beter ging met de economie. Er waren meer kansen en mogelijkheden. Daar werden ze vrolijk van.

Nu zullen er genoeg mensen zijn die deze ondernemers met een korrel zout nemen. Want wat zíjn dat nu eigenlijk voor mensen? Verdienen ze niet bakken met geld over de rug van anderen? En ze betalen toch nauwelijks belasting? Ze denken alleen maar aan zichzelf, niet dan?

Ik ben het daar niet mee eens. Het zijn vaak bevlogen mensen, juist daarom ondernemen ze ook. Ze realiseren, samen met hun teams en collega’s, dingen die nog niet bestonden. Ze máken iets. Ze voegen iets toe. Dat is goed voor de maatschappij en voor de economie: uit bedrijvigheid oogst de regering belastinggeld, waarmee de verzorgingsstaat onderhouden kan worden (geloof maar niet dat het doorsnee bedrijf eraan ontkomt belasting te betalen). Bevlogenheid. Enthousiasme. Kansen zien. Mogelijkheden grijpen.

Dát miste ik in die eerste uitzending over de boze stemmers. En dat is wat ik mis bij veel mensen die wel klagen, maar er niet toe komen iets positiefs te ondernemen. Het zou goed zijn als mensen dat wat vaker proberen. Het hoeft echt nog niet in een eigen bedrijf te zijn, het begint bij jezelf.

Want ook als je het zonder baan zwaar en moeilijk hebt, zeker dan kun je eens bij jezelf nagaan wat je graag doet, waar je plezier in hebt. Het kan een hobby zijn. Misschien, door dingen net even anders aan te pakken en met hulp van anderen, kun je proberen daar méér van te maken. Een goede vriend van me, verlamd door een complete dwarslaesie, heeft samen met anderen een bloeiend vervoersbedrijf voor gehandicapten opgericht. Om maar een voorbeeld te noemen.

De grootste uitvindingen zijn voortgekomen uit onvrede over een bepaalde bestaande situatie. Mensen met fantasie, creativiteit en bevlogenheid sprongen daarop in, bedachten oplossingen voor die bestaande problemen. Je kunt klein beginnen. Met je eigen bevlogenheid iets creëren dat er nog niet was. Iedereen kan boos zijn of teleurgesteld, maar niemand wordt gedwongen om bij de pakken neer te blijven zitten.

Het zit in ondernemers om altijd op zoek te gaan naar kansen en mogelijkheden. Het straalt van ze af. Ze zijn vaak positief, zelfs na een periode van crisis. Waar zouden we zijn zonder die drang om te blijven verbeteren? Hoe zou het ons allemaal vergaan zonder mensen die iets doen, iets durven te ondernemen?

Het gaat niet zozeer om al die politici die in deze dagen van alles zeggen en beloven. Veel belangrijker is wat je belooft aan jezelf. Je eigen levensprogramma, voor je eigen situatie. Ja, je zult oppositie ondervinden vanuit jezelf, omdat je soms geen zin hebt om dingen te doen of omdat je denkt dat het toch niet zal gaan lukken. Maar ik wens je toe dat je sterker bent dan die weerstand en dat je een positief levensakkoord opstelt voor en met jezelf – en dat vervolgens ook consequent uitvoert.

Volgens mij ben je dan erg spiritueel bezig!

Ron Puyn

Ron Puyn is onder het pseudoniem Jack Lance auteur van thrillers. Hij is daarnaast ondernemer en heeft veel interesse in het spirituele. Onder eigen naam schreef hij Wonderlijk maar Waar , een collectie waargebeurde verhalen over mensen die wonderlijke en paranormale zaken meemaakten. Ook stelde hij Er is Meer samen, een bloemlezing van spraakmakende artikelen uit de eerste 25 jaar van het blad ParaVisie. Zie www.suspensepublishing.com.

Lees ook andere columns van Ron: Zit jij in de goede of slechte helft? & Willen geloven