Leef vanuit je eigen kracht
Transformatie coach Ana Akkermann vertelt - mede uit eigen ervaring - over hoe je je snel hecht aan anderen en het risico dat je jezelf hierdoor uit het oog verliest.

We dragen persoonlijke levensopdrachten met ons mee. Tijdens onze reis ontmoeten we mensen die ons helpen deze opdrachten uit te voeren. De opdrachten hebben als doelstelling onszelf te leren kennen en lief te hebben. Een valkuil hierbij is dat we ons gaan hechten aan deze personen. 

Soms ontstaan er relaties vanuit deze hechting en men vergeet zijn unieke levensweg en verdwaalt. Veel mensen zijn eenzaam binnen een relatie, omdat men zich in de ander heeft verloren. De belangen van de ander krijgen voorrang op het persoonlijke belang… jezelf lief te hebben!

Zelf was ook ik altijd eenzaam in mijn jeugd en binnen mijn relaties. Omdat ik niet voldeed aan de verwachting die anderen van mij hadden, voelde ik een voortdurende afwijzing. Toen ik mijn huwelijk beëindigde, had ik het voornemen een relatie met mezelf aan te gaan. Dit keer wilde ik mij niet meer hechten. Het is een beproeving, want ieder mens verlangt naar geborgenheid. En zolang we die niet in onszelf vinden, blijft het risico bestaan dat we ons emotioneel opnieuw afhankelijk zullen opstellen.

Nog altijd zijn er tranen bij het loslaten. Wel bemerk ik steeds meer dat ik in het NU leef. Geheel vanuit mijn eigen kracht. Dat ik gebieden in mijzelf ontdek, die ik nog niet kende. Het is een ontdekkingsreis door een onbekend landschap. De stille talenten en krachten krijgen nu ruimte om zich te manifesteren. Soms is er nog pijn en voel ik het gemis van een gelijkwaardige ziel, zodat ik de ervaring van deze ontdekking kan delen.

Anderzijds geniet ik van de vrijheid dat ik grenzeloos kan liefhebben. Verbinden en weer loslaten. Liefde is universeel en niet voorbehouden aan één persoon. We houden van onze kinderen, familie en vrienden, maar bij partners willen wij exclusiviteit. We eigenen elkaar toe en spreken over mijn vrouw, mijn man.

"Ooit was ik een rups. Nu ik een vlinder ben, maak ik dankbaar gebruik van mijn vleugels om te vliegen waarheen ik wil. Ik blijf maar even op één plek, omdat er nog zoveel nieuwe plekken zijn die ik wil ontdekken. Tijdens deze vluchten zie ik andere mooie vlinders, ieder genietend van zijn persoonlijke ontdekkingsvlucht. Soms rusten we uit op dezelfde bloem en delen wij onze ervaringen. Daarna is er weer de drang om ‘all-een’ verder te vliegen."

Hoe is dat voor jou? Worstel jij met keuzes? Wil je de ander ten koste van jezelf sparen? Voel jij je niet gezien? Hoe is de relatie met jezelf? Ben je emotioneel afhankelijk? Het is fijn om een sparringpartner te hebben. Je krijgt het helder voor jezelf, zodra je erover praat.

Word je niet begrepen door jouw omgeving? Dan kun je hierover met een medium bellen en je kunt contact leggen met een consulent op de mediumchat. Ook zij hebben transformatieprocessen doorlopen en weten als geen ander wat jij ervaart. 

Ana Akkermann 
Transformatie coach
 
Ana Akkermann