Eet bewust en gezond
De echte risico’s van voedsel zitten in de hoeveelheid en het voedingspatroon. Hieronder vind je een bonte verzameling tips, weetjes en recepten, die hierbij helpen.

Een kijkje in de supermarkt, de boekhandel of op het internet bewijst het: goede voeding is in. Een mooie ontwikkeling, aangezien de invloed van onze consumptie op onze gezondheid groot is. Jammer dat de gemiddelde huisarts nog niet overtuigd lijkt; deze schrijft liever medicijnen voor, terwijl voedingsmiddelen een natuurlijk alternatief bieden. Al blijft bewust gezond eten een kwestie van persoonlijke smaak én maatwerk. In dit artikel een bonte verzameling tips, weetjes en recepten.


Het is een misverstand om te denken dat alles wat natuurlijk is, garant staat voor gezondheid en dat chemisch per definitie ongezond is. De echte risico’s van voedsel zitten in de hoeveelheid en het voedingspatroon. Vandaar dat bewust of mindful eten, waarbij we niet alleen letten op wat we eten maar ook op hoe we eten, van essentieel belang is. Daarom in dit artikel naast (h)eerlijke recepten ook volop suggesties die je kunnen helpen bij het aanleren van zo’n bewuste houding ten opzichte van voeding en eten. Wat voor de een gezond is, hoeft dat voor een ander niet per se óók te zijn. Maar de op deze pagina’s besproken voedingsmiddelen staan bekend om hun algemene gezondheidsbevorderende kwaliteiten.

10 manieren om bewust te eten

• Eet alleen als je honger hebt. Merk het hongergevoel op. Dit is de basis van bewust eten.
• Wees er met je volle aandacht bij. Kies voor eeneetomgeving zonder afleiding en een comfortabele zithouding.
• Start met een niet al te grote portie, bijvoorbeeld een half bord vol. Heb je het op, neem even de tijd om te voelen of je nog wel echt trek 
  hebt. Drink eerst wat water voor je verder eet.
• Geniet van de smaak door wat langer te kauwen dan je gewend bent. Maak van de smaak een ervaring op zich.
• Vet, zoet en zout wakkeren de eetlust aan, terwijl bittere voedingsmiddelen deze juist onderdrukken. Drink voor het eten een slokje
  sodawater met een scheutje Angostura bitter.
• Verwijder het vel van kip en het vet van vlees voordat je het opeet.
• Eet in het traagste tempo dat prettig voelt, het bevordert een goede spijsvertering. Vul je vork of lepel niet voordat je de vorige hap hebt
  doorgeslikt.
• Ben je een snelle eter? Schep kleine porties op.
• Als je weet dat je een impulsieve eter bent en dat deze ongezonde neiging tijdens de maaltijd sterker wordt, vertel je tafelgenoten dan
  vooraf hoeveel je van plan bent te eten. Een mooie stok achter de deur!
• Eet tweederde van wat je normaal zou consumeren. Merk op hoe prettig het eigenlijk is als er nog wat ruimte in je maag overblijft.

Test: ben jij een stresseter?
 Kruis aan wat op jouw eetpatroon en algemene situatie van toepassing is:
 Ben je een vrouw?
 Heb je een zittend leven en beweeg je niet regelmatig?
 Ben je eenzaam of sociaal geïsoleerd?
 Eet je tussendoortjes als je zenuwachtig of rusteloos bent?
 Ga je helemaal in je eentje met je stress om?
 Maakt stress het voor jou moeilijk om in slaap te vallen of om je dagelijkse uren slaap (zeven tot acht) te halen?
 Eet je tussen de maaltijden door omdat je je verveelt of last hebt van werkdruk?
 Als je gestrest bent, eet je dan meteen iets waar veel suiker of vet in zit?

Heb je één of twee items aangekruist? Niets aan de hand! Er is geen wisselwerking tussen je dagelijkse stress en voeding. Een score van vijf tot acht betekent precies het omgekeerde: waarschijnlijk ben jij een stresseter. Wat nu? Overweeg eens om aan meditatie, yoga, lichaamsbeweging of andere ontspanningstechnieken te gaan doen. En: heb je wel nauwe sociale contacten?

Olie & kauwgum tegen lekkere trek
Lekkere trek, we kennen het allemaal wel. Af en toe geen probleem, maar te vaak tussen de maaltijden door snoepen is wel schadelijk. Wat te denken van deze niet-gangbare manieren om dit ongezonde eetgedrag tegen te gaan: koop bij een biologische winkel een paar flesjes essentiële olie van jasmijn of een ander geurtje dat je lekker vindt. Zet er een op kantoor, een in je keuken en doe een ander in je jas. Telkens als je zin krijgt om te snoepen of te snacken, snuif je de geur op. Dat helpt om de zintuiglijke beelden van dat waar je zin in hebt te verminderen of zelfs te blokkeren. Geurkaarsen kunnen ook helpen. Of, iets heel anders: kauwgum! Kauwen reguleert je emoties en de beheersing van je impulsen.Flink kauwen verdooft hongergevoelens en trek. Wanneer je een stukje kauwgum moet nemen? Bijvoorbeeld op het moment dat je boodschappen doet of de menukaart bekijkt, wanneer je gestrest bent of gewoon een kwartier voor de maaltijd

13 voedseltips tegen kwaaltjes
Waarom pillen slikken als simpele voedingsmiddelen kwalen kunnen voorkomen?
Dertien voorbeelden van helend voedsel:
1.Eieren bij bloedarmoede.
Bloedarmoede is een tekort aan ijzer in het bloed. IJzerhoudende voedingsmiddelen zijn, naast eieren: volko-renproducten, aardappel, groenten, peulvruchten, fruit en noten. Om de opname van ijzer te bevorderen, voeg je liefst vitamine C toe aan je maaltijd.
2.Groene thee bij opgezette ogen.
Een kop groene thee na elke maaltijd garandeert een stralende blik. Het drijft het vocht af dat de zwelling rond je ogen veroorzaakt.
3.Pinda’s bij angst.
Pinda’s maken gamma-aminoboterzuur aan en remmen daarmee angstgevoelens.
4.Banaan bij lusteloosheid.
Deze gele vrucht zit boordevol magnesium, belangrijk bij het produceren en opslaan van energie.
5.Vanillevla bij brandend maagzuur.
Vooral populair bij zwangere vrouwen. Een paar hapjes geeft meestal al voldoende verlichting.
6.Peulvruchten bij hoofdpijn.
Hoofdpijn heeft vaak te maken met een te laag bloedsuikergehalte. Het lichaam neemt koolhydraten uit peulvruchten langzaam op, waardoor je bloedsuikerspiegel niet continu schommelt maar stabiel blijft. Chocolade, kaas en varkensvlees kunnen hoofdpijn juist opwekken.
7.Fruit & groenten bij hoge bloeddruk.
Vermijd daarentegen alcohol, drop, koffie en dierlijke eiwitten.
8.Bruine rijst bij depressie.
Eet je vaker bruine rijst in plaats van de standaard witte, dan help je je lichaam bij het aanmaken van het stemmingsbevorderende serotonine.
9.Zonnebloempitten bij geheugenverlies.
Wat vergeetachtig de laatste tijd? Laat een kwart kopje zonnebloempitten per dag je geheugen opfrissen. De vitamine E, overvloedig aanwezig in deze zaden, beschermen je hersenen tegen stress, waardoor je ook dingen beter onthoudt.
10.Kip bij slaapproblemen.
Door het eten van kip wordt melatonine aangemaakt, wat zorgt voor minder stress en een goede nachtrust.
11.Pepermunt bij misselijkheid.
Lekker na iedere maaltijd. Pepermuntthee werkt ook.
12.Sinaasappels bij huidveroudering.
Eet elke dag een sinaasappel en houd je huid zo lang mogelijk jong. Vitamine C maakt de huid elastisch.
13.Kersen bij spierpijn.
Eet kersen of drink het sap ervan voor of, indien mogelijk, tijdens het sporten en geef spierpijn geen kans! De vrucht bevat pijnstillende enzymen.

Zuurkool, de oer-Hollandsesuperfood!
Zeg eens eerlijk: wist jij dat een paar happen zuurkool net zoveel gezonde darmbacteriën bevatten als een hele pot probiotica? Toch is het zo... Dat komt door het fermentatieproces dat ontstaat na het pekelen met zout om de zuurkool langer te kunnen bewaren.Trendwatchers denken dat zuurkool weleens hét gezonde eten van 2015 zou kunnen worden. Zij gaan er tevens van uit dat ander gefermenteerd voedsel, zoals augurken, yoghurt, kefir en zuurdesembrood, eveneens aan populariteit gaat winnen. Let wel op, want veel gefermenteerde voedingsmiddelen uit de supermarkt zijn niet echt gefermenteerd. Koop zuurkool daarom bij voorkeur bij een natuurwinkel of biologische supermarkt.

GOEDE VOEDING
Ken je deze 5 superfoods al?
Superfood is een verzamelnaam voor eetbare planten en vruchten die veel essentiële voedingsstoff en bevatten, zoals proteïne, mineralen, enzymen, anti-oxidanten, aminozuren en essentiële vetzuren. Wanneer een voedingssoort meer dan twaalf positieve eigenschappen heeft voor onze gezondheid, mag het een superfood genoemd worden. Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van goji bessen, tarwegras, quinoa en kokosolie. Minder bekend, maar ook erg gezond
zijn bijvoorbeeld deze:

Aduki bonen.
Kleine bonen bomvol gezonds. Vezels, ijzer, eiwitten, kalium, foliumzuur en magnesium... Goed voor de darmen, je energieniveau en kan je cholesterol verlagen.
Baobab.
Een tropische vrucht en bron van antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Geeft je immuunsysteem een positieve impuls, evenals jouw spijsvertering. Zou bovendien het verouderingsproces afremmen.
Moringa.
Een boom die men niet voor niets magisch noemt: de bladeren ervan bevatten het ongekend hoge aantal van meer dan negentig gezonde voedingsstoffen. Goed tegen heel veel ziekten (ook bloedsuikerverlagend) en verstevigt de
botten. Verkrijgbaar in capsule- en poedervorm. Meng door je vruchtensap of smoothie. Of maak er thee van!
Paranoten.
Twee tot vijf van deze noten per dag kunnen al een positief effect hebben op het immuunsysteem, de vruchtbaarheid stimuleren en kanker en infecties helpen voorkomen. Verantwoordelijk voor al dit positiefs is seleen, die eenzelfde werking heeft als een antioxidant en de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegengaat.
Pu Erh Thee.
Doordat de bladeren van deze thee afkomstig zijn van heel oude bomen, is dit een dure thee. Maar wel erg gezond! De thee gaat de aanmaak van plaque in de bloedvaten tegen, bestrijdt het ongezonde LDL cholesterol en vergemakkelijkt gewichtsverlies. Betaalbare varianten verkrijgbaar bij De Tuinen.

Voeding & gedrag
We zijn wat we eten, zo zegt men weleens. Dat is letterlijk waar, want elk vezeltje van je lijf is ooit als voedsel naar binnen gegaan. Figuurlijk gezien blijkt er echter eveneens een diepe waarheid achter deze uitspraak schuil te gaan. Dr. Gert Schuitemaker is apotheker en doctorin de geneeskunde. Op basis van diepgravend, jarenlang onderzoek, concludeert hij onder andere dat:
•  Een hoge consumptie van frisdranken en vette hap leidt tot alcohol-en drugsmisbruik.
•  Gedragsziekten te behandelen zijn met gezonde voeding en voedingssupplementen.
•  Voeding van invloed is op leerprestaties op school.
•  Mensen minder agressief worden door voedingssupplementen.
•  Jonge kinderen met ADHD beter geholpen zijn met voeding dan met Ritalin.
•  Gezonde voeding en voedingssupplementen zinloos geweld op straat kunnen verminderen.

Zelf je stemming en gedrag beïnvloeden met voeding? Dat kan! In geval van boosheid neem je noten. Vooral amandelen en walnoten bevatten lignanen en gezonde vetzuren. Deze twee stoffen samen kunnen een mild ontspannend effect opleveren. Ben je moe? Neem rond de welbekende middagdip van vier uur een handvol druiven. Alle soorten druiven bevatten antioxidanten die mentale en fysieke niveaus verbeteren. Als je gestrest bent, kan pure chocolade uitkomst bieden. Het bevat onder andere theobromine, wat kalmeert. Wil je, tot slot, stoppen met roken? Weg met die pleisters, kauwgum of pillen! Cytisine, een stofje dat van nature in brem en goudenregen voorkomt, ondersteunt je veel beter bij je pogingen. Zo bleek althans recentelijk uit een grootschalig onderzoek in Nieuw-Zeeland. In Nederland helaas niet in de apotheek verkrijgbaar, wel via internet.

Drank: Gemberthee
Een sterk reinigende drank die gifstoffen verwijdert en de balans in het lichaam herstelt. Ook goed voor de spijsvertering en het helpt trek in zoet en zout eten te verminderen.

Voor 1 liter:
Snijd een ongeschild stukje gemberwortel van vijf centimeter in grove stukken en leg die samen met een liter gezuiverd water in een pan van 2 tot 3 liter. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de thee vijftien minuten zachtjes doorkoken. Zeef de thee en bewaar deze in een thermosfles of glazen pot.

Voorgerecht: Mulligatawnysoep
Voor 4 personen:
1 el olijfolie
1 tl bruine of gele mosterdzaadjes
150 g fijngesneden prei of ui
120 g fijngesneden selderij
1 l groentebouillon
1 el tamari
1 tl cayennepeper of fijngemalen rode pepervlokken
1 grote wortel, fijngesneden
1 grote aardappel, in blokjes gesneden
1 middelgrote rode paprika, fijngesneden
1 grote tomaat, in kleine blokjes gesneden
1 tl kurkuma
1 tl gemalen korianderzaadjes
1 el gemalen komijn
1 tl zout
1 tl zwarte peper
2,5 dl kokosmelk
2 tot 4 el citroensap
2 bosjes fijngehakte verse korianderblaadjes
40 g geroosterde kokosrasp (liefst verse)

Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Laat de mosterdzaadjes springen in de hete olie en voeg de volgende ingrediënten toe in de aangegeven volgorde en om de twee minuten, zodat ze even kunnen bakken: prei, selderij, 120 ml van de groentebouillon, de tamari en de cayennepeper. Voeg daarna de wortel, aardappel, paprika, tomaat, kurkuma, korianderzaadjes en komijn, het zout, de zwarte peper en de rest van de groentebouillon toe en bak alles kort. Laat de soep twintig minuten zachtjes pruttelen. Voeg de kokosmelk en het citroensap toe en serveer de soep met de korianderblaadjes en kokosrasp.

Hoofdgerecht: Kicharee
Kicharee is een heerlijk lichte, voedzame maaltijd die voor een goede balans zorgt.

Voor 4 tot 6 personen:
75 g gespleten mungbonen
150 g basmatirijst of andere graansoort, zoals quinoa of gerst
1 tl gemalen kurkuma
1 el fijngehakte gemberwortel of 1 tl gemberpoeder
1 tl geroosterd komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaadjes
75 tot 150 g seizoengroenten zoals boerenkool, snijbiet, spinazie, erwten, zeewier of paddenstoelen
1 tl olijfolie of hennepolie

Doe de mungbonen, rijst en 0,75 tot 1 liter water in een middelgrote soeppan. Breng alles aan de kook en draai het vuur laag. Voeg de kurkuma, gember, komijn en koriander toe en laat het gerecht afgedekt pruttelen op zeer laag vuur. Roer regelmatig, zodat de mungbonen niet aanbranden. De kooktijd hangt af van de leeftijd en droogheid van je bonen; begin na vijftien tot twintig minuten te controleren of ze al zacht zijn. Voeg indien nodig extra water toe om de bonen en rijst vochtig te houden. Voeg, als de bonen en de rijst zacht zijn, de seizoengroenten toe en olie naar smaak.

Licht ontbijt: Ochtendglorie-shake
Voor 1 persoon:
5 hele amandelen, met schil, een nacht gekweekt in ½ kopje water
2 tl biologische wilde honing of ahornsiroop
30 g soja-eiwitpoeder, naturel of met vanillesmaak
Snufje gemalen kaneel
2,5 dl sojamelk met vanillesmaak
1 middelgrote banaan, gepeld en in plakjes
1 el aloë vera sap

Laat de amandelen uitlekken en gooi het water weg. Doe de amandelen in een blender, voeg de overige ingrediënten toe en klop het tot een glad mengsel. Neem ’s morgens als eiwitsupplement en ter bevordering van de spijsvertering.


Wil je graag je verhaal kwijt aan een deskundige? Onze professionele consulenten zijn aanwezig op de mediumchat en je kunt natuurlijk ook met een medium bellen.


Bronnen: 
EetQ– Susan Albers (ISBN 9789025903084), 
Waarom eet je te veel?– Deepak Chopra (ISBN 9789021558134)