Groene thee: Krachtdrank uit de oudheid
Dagelijks een paar koppen groene thee. Gezond en verkwikkend! Deze theesoort bevat een hoge concentratie antioxidanten: beschermers tegen hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Bovendien ondersteunt het goudgele vocht bij afvallen en werkt het verjongend.

Camellia Sinensis, oftewel de meest bekende soort groene thee, is in Azië al eeuwenlang net zo normaal als bij ons het dagelijkse bakje koffi e. Volgens een oude legende ontstond de toepassing ‘bladeren in heet water’ puur toevallig. De Chinese keizer ChenNung (we bevinden ons in het jaar 2727 voor Christus) dronk altijd een potje heet water in zijn tuin. Op een zeker moment vielen hier enkele bladeren in. De keizer was aangenaam verrast door de smaak toen hij het aftreksel dronk. Ook voelde hij zich verkwikt. Hij nam een paar handen bladeren van de theestruik mee naar zijn dorp en introduceerde zo de theecultuur die na zijn land de hele wereld zou veroveren. Hoewel zwarte thee in veel westerse landen het meest bekend is, wint groene thee al een aantal jaren fors aan terrein. Dit onder meer omdat het zoveel gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Hierover wordt steeds meer bekend.
 
Preventie
Wat maakt groene thee zo gezond? Allereerst: na de pluk worden de blaadjes meteen gestoomd of gewokt. Dit schroeit de blaadjes dicht, waardoor deze geen kans krijgen om te gaan gisten. Alle natuurlijke stoffen blijven hierdoor behouden. Na het stomen wordt de thee gedroogd en kan hij gebruikt worden. Welke stoffen groene thee zoal bevat? Het is onder meer rijk aan vitamines, mineralen, ijzer, eiwitten en antioxidanten. Laatstgenoemde stof beschermt ons lichaam tegen de schadelijke invloed van de zogeheten vrije radicalen: elektrisch geladen deeltjes die celwanden en –kernen beschadigen. Waardoor ziekten als hart- en vaatziekten, kanker, vervroegde ouderdom en allerhande andere aandoeningen de kans krijgen. De hoge concentratie antioxidanten in groene thee werkt dus preventief. Niet alleen tegen ziekten, maar ook als het gaat om veroudering. Daarbij versterkt het je weerstand.
 
Antioxidanten
Roy Martina verwijst op zijn website ook naar de hoge concentraties antioxidanten in groene thee. Hij vermeldt bovendien dat deze de schadelijke effecten verminderen van vrije radicalen die door het roken ontstaan. Hij raadt rokers daarom aan om véél groene thee te drinken. Hoewel het altijd beter is te stoppen met roken, zo laat hij weten, neutraliseert dit in ieder geval deels de negatieve effecten. Het Paranormaal Adviespunt heeft ook een aantal weetjes over groene thee. Genoemd worden onder meer de cholesterolverlagende eigenschappen. En het tegengaan van overgewicht, omdat groene thee een goede vetstofwisseling ondersteunt. Geestelijk en lichamelijk prestatievermogen groeien bovendien, wat voor intensieve sporters positief is. Ook genoemd worden de anti-virale en anti-bacteriële eigenschappen.
 
Kwaliteit
Van invloed op een goede theekwaliteit zijn verder het moment van de pluk en de vraag of er duurzaam wordt verbouwd. Wat het oogsten aangaat: thee wordt op verschillende momenten geplukt. De mooiste kwaliteit schijnt ‘m te zitten in de zogeheten eerste pluk. Wat houdt dit in? “De eerste pluk vindt plaats in het vroege voorjaar”, vertelt Binet Brasser van ‘De Eenhoorn Koffie & Thee’. “De frisse knop van deze ‘eerste thee’ smaakt het beste. De eerste thee van het seizoen stopt al haar energie namelijk in aminozuren, die verantwoordelijk zijn voor de smaak. Als de zon langer schijnt en er later wordt geplukt is de smaak iets bitterder. Wat de kwaliteit betreft: wij betrekken onze thee van drie families in Azië. Onze tussenpersoon ziet toe op het kwaliteitsniveau en ook worden er allerlei tests gedaan. Hoe ik thee verder zie? Thee is voor mij als een goede wijn!”
 
Theeceremonie
Voor wie behoefte heeft aan een rustmoment is een kop thee een mooie break. Vanachter je bureau op je werk zijn een paar minuutjes ‘even niets’ zó bereikt als je je thee drinkt. Een theeceremonie is hier van oudsher ook op gericht: rust en bezinning. Thuis op een vrije dag of avond kun je besluiten even alle aandacht te geven aan het schenken. Peter Bauwens komt in zijn boekje ‘Thee uit eigen tuin’ met de tip een glazen pot te nemen. Je kunt dan genieten van de aanblik van de theeblaadjes en de kleur van de hete, geurende drank. Hij maakt thee graag kleurrijk door er van alles aan toe te voegen: stukjes fruit (of hele vruchten!), bloemen, bloesems en allerhande takjes en kruiden. Je giet kokend heet water op een goedgevulde pot (vul ‘m rustig tot de helft met genoemde ingrediënten). Hij raadt ook aan om enkele bloembaadjes als finishing touch in elk kopje te strooien: enkele kamilleknopjes of een paar geurige rozenblaadjes om het geheel prachtig af te maken!
 
Drinktip
Bereid de groene thee met water dat een temperatuur van zeventig graden Celsius heeft. Om deze warmte te bereiken, voeg je één deel koud water toe aan drie delen kokend water. Per liter gebruik je ongeveer vijf gram thee. Laat de thee drie tot zes minuten trekken: dan worden alle werkzame stoffen opgenomen. Laat hem niet té lang trekken: dan krijgt hij een bittere smaak.
 
Recept
Groene IJsthee Voor één liter groene ijsthee heb je nodig: 1 liter water 5 theelepels groene thee een half kaneelstokje 2 theelepels honing 1 theelepel citroensap een aantal bladeren verse munt ter decoratie Giet in een pannetje één liter kokend water over de groene theebladeren. Voeg daarbij het verkruimelde kaneelstokje en laat dit mengsel een paar minuten sudderen op een laag pitje. Af en toe roeren. Zeef het brouwsel en voeg de honing en citroen toe. Laat de thee afkoelen en zet hem in de koelkast. Serveer je groene ijsthee met verse blaadjes munt. [Bron: ‘De Eenhoorn Koffie & Thee’.]
 
Tekst: Karin Karsten I ParaVisie Mei 2007
 

Wil je graag je verhaal kwijt aan een deskundige? Onze professionele consulenten zijn aanwezig op de mediumchat en je kunt natuurlijk ook met een medium bellen.