Omgaan met hooggevoeligheid
Coach Tessa van Rossem vertelt over haar eigen hooggevoeligheid en over wat hsp-ers ervaren.

Vandaag zei mijn cliënt tegen mij: ‘Jouw partner moet het lastig hebben, aangezien jij zoveel aanvoelt.’ En eerlijk gezegd klopt dat! Als hij soms vergeet iets te vertellen, dan voel ik dat aan. Niet altijd gelukkig, maar wel regelmatig en dat is soms ook lastig. Samenleven met een gevoelig persoon – die ook nog eens dingen aanvoelt en voorvoelt – kan soms een hele uitdaging zijn!

Tijdens mijn workshops over hoogsensitiviteit geef ik altijd voorbeelden over de psyche van een hooggevoelig mens. Vaak weten hoogsensitievelingen wel dat ze gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, geluid of licht, maar weten ze niet altijd de reikwijdte van hun emotionele diepgang.

Als HSP-er denken en voelen we ook meer. We denken diep na en door over zaken die we meemaken, over dingen die andere mensen vertellen of over hoe ze dingen bedoelen en over hoe wij dingen bedoeld hebben.

Een afwijzing komt bij een HSP-er harder binnen. Ook persoonlijk ervaar ik dat. Het is soms bijvoorbeeld lastig om me af te sluiten wanneer mensen mij veroordelen of lelijk over mij praten. Helaas gebeurt dit soms. Sommige mensen vinden het lastig wat ik doe en kan of vallen over mijn directe aard.

Op zich is dat geen probleem echter komt het af en toe binnen, zeker wanneer ik een slechte dag heb of moe ben. Wanneer iemand mij ‘niet moet’, voelt het soms alsof dat letterlijk sneden in mijn buik veroorzaakt. Buikpijn, verdriet of ongemak komt er dan van. Hoewel ik weet dat dit niet mijn gevoelens zijn, detecteer ik ze wel. Ik zie in dat het een weerspiegeling is van onwetendheid en negativiteit van de ander, maar ik ervaar dit echter in mijn lichaam en geest vrij letterlijk, zoals pijn of intens verdriet.

Emoties zijn voor mij dus soms net zo tastbaar als een klap of fysieke pijn bij een ander. Een leugen of onrecht is voor mij hierdoor ook moeilijker te verdragen.

Kortom: hooggevoelige mensen voelen onrechtvaardigheden vaak letterlijk binnenkomen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Het is soms zelfs heel moeilijk om mee om te gaan…

Tessa van Rossenwww.tessavanrossen.nl

Lees ook Tessa’s columns:

LEVENSLESSEN VAN JEUGD TOT HEDEN

GEZONDHEID EN DE KRACHT VAN VERBINDING