Ziek zijn heeft vrijwel altijd een reden!
Ziek zijn heeft altijd zin: een zin ter bewustwording. Al lijkt het dat het voor jou zinloos is, het heeft zin! De kunst is om erachter te komen wat de zin ervan is.

Als de zon heerlijk fel schijnt voel je je al warmer, terwijl het koud is. Het zijn prachtige winterdagen. Maar niet voor iedereen. Opeens slaat de ziektegolf toe en niemand weet hoe dat nu komt. Griep, longontsteking, angina, hoesten, koorts, het lijkt niet op te houden. De wachtkamers zitten weer overvol en medicijnen worden veelvuldig uitgeschreven.

Ziek zijn heeft altijd zin: een zin ter bewustwording. Al lijkt het dat het voor jou zinloos is, het heeft zin! De kunst is om erachter te komen wat de zin ervan is. Een reden kan zijn dat je lichaam rust nodig heeft. Koorts is goed, want het lichaam is zich aan het ontdoen van overtollige stoffen zoals ziektekiemen. Pijn is vaak een signaal dat je niets meer mag doen en volledige rust moet nemen. Het lichaam zit wonderlijk mooi in elkaar. We moeten het alleen leren snappen.

Ik zal een voorbeeld geven. Ziek zijn was John helemaal vreemd. Als zelfstandig ondernemer had hij er geen tijd voor. Hij werkte 80 uur per week in zes dagen. Toch kreeg hij opeens longontsteking. Met de penicilline kon hij volgens de dokter nog wel werken, als hij maar niet ging reizen en zijn lichaam genoeg rust gaf. Nou, daar dacht het lichaam anders over. Hij werd zeer ziek van de penicilline en kreeg koorts. Hij enige dat hij kon, was in bed liggen of op de bank hangen. Hij kon niet lezen van de hoofdpijn, dus deed hij niets.

John vroeg alternatieve hulp en ging op zoek naar de reden van de ziekte. Hij moet het als eerste leren te accepteren. Hij vertelde dat hij dat deed, maar dat bleek niet waar te zijn. Hij kwam erachter dat hij vanaf z'n jeugd al dingen moest! Altijd dat moeten. Hij had ook altijd spanning in z’n lijf, dus moest hij leren te ontspannen. Ook moest hij leren om zijn ademhaling rustiger te krijgen. Allemaal een kwestie van oefenen.

Het belangrijkste was echter dat hij bang was om de controle los te laten en kwetsbaar te zijn. Zijn diepste emoties durfde hij niet te laten zien, uit angst om voor kwetsbaar te worden versleten. Toen hij dat aanpakte, verdween de pijn langzaam en begreep hij dat hij structureel meer rust moest nemen. Hij moest écht gaan ontspannen, de controle loslaten en zijn diepste gevoelens eerder uiten.

Ziek zijn heeft vrijwel altijd een reden! Ontdek welke dat is en je kunt zoveel veranderen, dat de kans op ziek worden en ziek zijn heel klein wordt.

Willem Jan van de Wetering

Enneagram autoriteit, coach en trainer - www.enneagramcollege.nl

Lees van Willem Jan ook: SCHREEUW OM HULP en DE WERELD STAAT IN BRAND