Planten en Kruiden

Met enige regelmaat brengen wij op deze pagina planten en kruiden onder de aandacht die een heilzame werking hebben of die om andere redenen een positieve invloed genereren voor het lichaam en de geest.

Grote klit

ArctiumLappa

Grote klit – Arctium Lappa – een geneeskrachtige plant?

Wat de wetenschap hierover zegt
De grote klit komt oorspronkelijk uit Aziatische landen, maar is tegenwoordig ook te vinden in de gematigde zones van Europa en Noord-Amerika. De Grote klit komt voor in bermen, ruigten en op open plekken in bossen. De vruchten zijn kleverig en blijven daardoor aan de vacht van dieren hangen, waardoor ze zich kunnen verspreiden. De meeste mensen kennen haar door dat de vrucht weleens aan je kleding is blijven hangen tijdens een wandeling.

Kervel

kervel1 Er wordt vanuit gegaan dat de Romeinen kervel naar Europa hebben gebracht. Men gelooft dat het kruid een herstellende en zuiverende werking heeft.

Kervel wordt vooral als een lentekruid gezien. Het zaad ontkiemt snel en kan al na zes tot acht weken gesneden worden, waarna het weer aangroeit. In totaal blijft het zaad een jaar kiemkrachtig. Het heeft lange wortels en kan daarom niet zo makkelijk verplant worden. De warme zon heeft een ongunstig effect, dus probeer het niet de hele dag in de volle zon te laten staan. Op zich is het winterhard, maar voor de bescherming is het verstandig om het af te dekken tijdens koude periodes. Het hele jaar door kan je kervel oogsten en om het te bewaren is invriezen de beste optie, want als je het droogt verliest het zijn smaak en geur.

Citroengras

citroengras1 De geschiedenis van Citroengras gaat ver terug. De Perzen zetten er in de eerste eeuw al thee van. In deze vorm werkt het ontspannend voor de darmen en de maag. Daarnaast helpt het tegen een slecht humeur en depressies. Het wordt ook vaak als basis gebruikt voor etherische oliën. Op deze wijze werkt het ontsmettend, stankverdrijvend en bacterie- en schimmeldodend. In het Caribische gebied wordt het als koortsverlagend middel gebruikt en in de natuur houdt het slangen op een afstand. De parfumindustrie verwerkt de geur vaak in geurtjes en het wordt voor insectenwerende producten gebruikt.

Pagina 2 van 2

Start Vorige 1 2 Volgende Einde