Angst goud waard

Angst is goud waard

Angstig zijn we allemaal weleens. Het is een natuurlijke reflex op de gewaarwording van buitenaf bedreigd te worden. Angst vormt slechts dan een probleem wanneer deze disproportioneel of zelfs niet reëel is en ons daardoor belemmert. Toch kan angst zelfs in dat geval goud waard zijn, zo luidt het standpunt van analytisch therapeut Sander Videler. “Angst is een sleutel tot je innerlijk, met al haar verborgen schatten.”

Sinds jaar en dag is Sander Videler geïnteresseerd in de werking van de psyche of ziel. In de eerste plaats omdat hij zijn eigen bewustzijnstoestand, die vroeger erg negatief en angstig kon zijn, wilde begrijpen. Gaandeweg ging hij beseffen dat al zijn stemmingen herleid konden worden tot twee basale emoties: liefde en angst. Sander: “Ik wilde begrijpen waar deze twee fundamentele drijfveren vandaan kwamen en oriënteerde me op tal van esoterische stromingen. Niet altijd met evenveel succes, want veel spirituele tradities wuiven het bestaan van angst weg als een illusie. Waarschijnlijk uit angst...”

 

ONTBREKEN VAN LIEFDE

Angst is op vele manieren te benaderen. Als biologisch mechanisme, een tijdelijke emotie, een levenshouding et cetera. De definitie van Sander is verrassend afwijkend: angst als het ontbreken van liefde. Dit gezichtspunt stoelt op de gedachte dat een mens uit twee kernen bestaat: het ego of ‘ik’ en het ware, spirituele Zelf. Identificeren we ons te nadrukkelijk met eerstgenoemde, dan vertroebelt dat onze kijk op wie we werkelijk zijn en raken we het besef van de eenheid van het leven kwijt. Gevolg: een existentiële leegte, oftewel een gebrek of gemis aan liefde.

Dat laatste noemen we angst. Hoe dan ook, Sander adviseert een evenwichtige omgang met onze angsten. Wat bedoelt hij daarmee? “Ten eerste: erken dat je angstig of bang bent! Dat gebeurt veel te weinig, want angst zou niet ‘spiritueel’ zijn. Maar wie zijn angst toelaat in het bewustzijn, heeft daarmee de sleutel in handen tot de transformatie ervan. Door je bewust te worden van de leegte in jezelf en hiervoor niet meer weg te vluchten, bijvoorbeeld in materialisme, werk en relaties, groei je in je bewustzijn en kun je het contact met je geestelijke kern herstellen. Dan speelt angst niet meer een hoofdrol in je leven.”

 

Meer leren over je angsten? Bel een medium of gebruik de mediumchat.

 

ALI BABA

Of we nu te maken hebben met een existentiële angst of angst gericht op een concreet voorwerp of een specifieke situatie, de eerste stap is en blijft acceptatie. Therapie kan je vervolgens leren omgaan met angst en via spiritualiteit is herverbinding met je ware Zelf mogelijk. In het bekende sprookje van Ali Baba en zijn veertig rovers vinden we een reflectie van deze werkelijkheid. Sander: “In dit sprookje uit ‘1001 nacht’ krijgen Ali Baba en de rovers toegang tot de schatkamer via een toverspreuk. Alleen de broer van Ali Baba herinnert zich, wanneer hij in de grot vol goud en zilver is, de spreuk niet meer omdat hij bang is. Hij sterft vervolgens. Eén van de betekenissen van dit sprookje is dat wanneer we ons laten verlammen door angst, we opgesloten raken in onszelf. Daardoor kunnen de in het innerlijk verborgen schatten, zoals onze talenten en mooie eigenschappen, zich niet manifesteren. Het gaat erom dat je je angsten gebruikt als een toverspreuk - het ‘Sesam, open u!’ van Ali Baba - door de confrontatie ermee aan te gaan. Pas dan krijg je toegang tot je essentie en al haar kostbaarheden.

Zo bezien is angst goud waard!” Het kan zijn dat je het zicht op je wezen en daarmee op jouw innerlijke rijkdom bent kwijtgeraakt, omdat je je denkgeest in de loop van de tijd hebt volgepropt met onderdrukte, pijnlijke ervaringen. De daaraan gekoppelde emoties zijn niet te ontkennen. Je zult ze moeten ondergaan, opnieuw moeten ervaren. Zodat ze opgelost kunnen worden. Sander: “Zolang je je angsten uit de weg gaat, blijft jouw innerlijk hermetisch gesloten en zul je steeds verder afdwalen van wie je werkelijk bent, je steeds meer in angst en eenzaamheid verliezend. Kijk de draak in de ogen, dat is het werk. Therapie kan daarbij een waardevol hulpmiddel zijn, omdat een therapeut je kan gidsen op je reis door je eigen onbewuste. Maar uiteindelijk ben jij alleen verantwoordelijk voor de ervaring van betekenis en zingeving in je leven.”

 

Zelf je angst te lijf

Naast begeleiding door een deskundige, zijn er natuurlijk ook mogelijkheden om zelf aan je angsten te werken.

Jezelf bemoedigen. Spreek jezelf op angstige momenten toe en relativeer: ‘Kom joh, het valt allemaal wel mee. Kijk eens, iedereen doet het zonder problemen. Waarom zou jij dan bang zijn?’ Onthoud: de bemoedigende stem die uit de diepte van jezelf komt, geeft een zuiverder beeld van wie je bent dan de angst die je voelt.

Je fantasie gebruiken. Over het algemeen beschikken angstige mensen over veel fantasie. Maak daar gebruik van door bijvoorbeeld te overdrijven. Fantaseer het allerergste en constateer het bevrijdende effect daarvan. Meegaan met de golf van de angst neemt de energie ervan weg. De praktijk valt bovendien altijd mee. Net zoals je kunt fantaseren dat alles fout gaat, kun je ook dagdromen over een goede afloop. Doe dat iedere dag een paar keer en je zult merken dat je angsten afnemen.

Leren kijken naar de werkelijkheid om je heen. Hoe weet je zeker of jouw kijk op de werkelijkheid wel klopt? In hoeverre kleur je deze zelf in? Zeg, wanneer het buiten regent niet: ‘Wat een pokkenweer!’, maar: ‘Het regent buiten’.

Met jezelf in gesprek gaan. ‘Waarom ben ik daar toch zo bang voor?’ vraag je jezelf misschien af. Meestal blijft het bij de vraag. Schrijf deze eens op en formuleer een mogelijk antwoord. Een zelfgesprek voer je met jezelf, waarbij er twee zelven zijn: de een heeft een probleem, de ander gaat op dat probleem in. Beschouw laatstgenoemde als een verstandige raadgever. Door het voeren en opschrijven van zelfgesprekken ontdek je dat gedachten en gevoelens aan verandering onderhevig zijn.

Jezelf mentaal ontspannen. Zoek een rustige ruimte uit en ga met een rechte rug op een stoel zitten. Laat je handpalmen naar boven op je bovenbenen rusten. Strek je nekwervels zo ver als je kunt en richt je ogen enkele meters voor je uit op een bepaald punt. Je schouders zakken ontspannen omlaag. Er komen allerlei gedachten en beelden in je hoofd op. Geef je aandacht de vrije ruimte, maar blijf nergens hangen. Laat de indrukken voor wat ze zijn. Je kunt dat bevorderen door je tong en je ogen te ontspannen. Na enige tijd ervaar je als vanzelf de ritmiek van loslaten, ontspannen van hoofd en schouders en het rechten en strekken van rug- en nekwervels. Deze meditatievorm leert je de werkelijkheid makkelijker te accepteren.

Leer meer over meditatie.

Werken aan je conditie. De ervaring is dat mensen met een sterke energie in het onderlijf gemakkelijker angstgevoelens in de hand kunnen houden. Voorbeelden van bezigheden om je conditie te verbeteren zijn: droog borstelen, koud douchen, massage tussen de benen, ademhalingsoefeningen, verwarmen en losmaken van de onderrug, bekloppen van de binnenzijde van het bovenbeen, massage van de binnenenkel en het strekken van de onderrug.

Let op je voeding. Zorg ervoor dat het voedsel zo min mogelijk fabrieksmatig bewerkt is, gebruik veel en verse groeten, begin ’s morgens met het eten van brood van goede kwaliteit waarin hele granen zijn verwerkt, gebruik producten waarin geraffineerde suikers zitten zo min mogelijk en drink gedurende de dag een paar glazen water.

 

Verder op ParaVisie

  • Wil jij in contact komen met een spirituele coach? Kijk nu welke coaches online zijn op de spirituele hulplijn van ParaVisie.
  • Elke week leggen onze mediums kaarten. Bekijk nu onze wekelijkse leggingen op deze pagina over kaartleggen
  • Benieuwd naar jouw horoscoop? Bekijk de daghoroscoop en begin de dag goed.