2e chakra toegelicht: Swadhisthana
Natuurgeneeskundige therapeut Bianca licht voor ons de chakra's toe, hierbij de 2e chakra Swadhisthana, de sacraal chakra.

Natuurgeneeskundig therapeut Bianca:

De 2e chakra is de sacraal chakra, ook wel de navelchakra genoemd. In het Sanskriet heet dit chakra Swadhisthana, eigen ondersteuning. De kleur is oranje en is gelegen in de onderbuik, zo’n 2 centimeter onder de navel. Dit chakra staat voor relaties en creativiteit. Het is je ‘Ik voel’!

De Swadhisthana is verbonden met de tweede laag van de aura, de emotionele laag. Deze laag zorgt voor onze emoties, gevoelens en seksualiteit.

De sacraal chakra is het centrum van onze emoties, seksualiteit en creativiteit. Het bestuurt ons gevoel van eigenwaarde, hoe we omgaan met anderen en het vertrouwen dat we hebben in onze eigen creativiteit. Dit chakra heeft betrekking op emotionele stromen: gevoelens, plooibaarheid en openheid. De essentie van de sacraal chakra is die van water, altijd stromend, nooit statisch. Het vertegenwoordigt aangenaam gedrag en acceptatie, een vermogen om je mee te laten drijven met de stroom!

Als het sacraal chakra in balans is, voelen we ons zeker en in staat om op een open manier om te gaan met anderen. We kunnen onze gevoelens makkelijker uitdrukken, waardoor we een balans kunnen vinden in ons leven. We kunnen ons aanpassen, voelen ons creatief en zijn afgestemd op het stromen van levensenergie.

De belangrijkste problemen van als deze chakra niet in balans is, zijn seksuele problemen of stoornissen, angst voor intimiteit, onvermogen om plezier te voelen, angst voor verandering of onvermogen om te veranderen. Schuldgevoel kan een doorslaggevend thema worden in het leven.

De kleur is oranje - de complementaire kleur: blauw.
Element is water.
Edelstenen en kristallen: maansteen, oranje toermalijn, tijgeroog. 
Bloesemessences: basilicum, hibiscus, venusschoentje. 
Etherische oliën: jasmijn, roos, ylang-ylang. 
Voedsel: vocht (voorbeeld: water, sap, thee)
 
Oefening:
Ik wil je graag uitnodigen voor een buikademhalingsoefening. 
  • Ga op de rug liggen, leg een deken of kussen onder de knieën als je spanning voelt in de onderrug en een klein kussentje onder de nek als je spanning voelt achter in de nek.  
  • De oefening mag ook zittend gedaan worden. Ga ontspannen zitten met de benen gebogen en de voeten gekruist bij de enkels. 
  • Ga met je aandacht naar je onderbuik en concentreer je 2e chakra en de kleur oranje.
  • Sluit de ogen en leg de handpalmen op de buik, een paar centimeters onder de navel.
  • Adem langzaam in. Voel dat de buik omhoog komt en rond wordt.
  • Adem langzaam uit en voel dat de buik weer plat wordt.
  • Concentreer je op de navelchakra en visualiseer zijn heldere oranjerode energie, die stroomt vanuit het centrum en het lichaam, de geest en die gedachten verwarmt. 
  • Laat wegstromen wat er niet meer bij je hoort tijdens een uitademing.
  • Laat je verwarmen door de oranjerode energie bij een inademing. Zodat je helemaal omhult bent door deze energie.
  • Adem langzaam diep in en uit, terwijl je je concentreert op je 2e chakra.
  • Ga hier gedurende een minuut of drie mee door of zolang als het nodig is en goed voelt. 
  • Concentreer je dan op de volgende gedachten: ‘Ik leef en ik ben blij!’

Bianca Schwithal - Natuurgeneeskundig therapeut. 

www.handenziel.com

Hier vind je Bianca's column over de 1e chakra: Muladhara

Lees ook: Meditatie

Wil jij meer leren over jouw chakra's? Neem contact op met een van onze professionele consulenten op de mediumchat. Je kunt natuurlijk ook nog steeds met een medium bellen.