Quinoa: heilig Moeder Graan van de Inca's

Quinoa: heilig Moeder Graan van de Inca's

Achtergrond informatie

QUINOA, het graan van de toekomst?
Eigenlijk mogen de kleine, plat-ronde, geel-witte zaadjes geen 'graan' heten, quinoa is een andere naam voor gierstmelde, in de verte familie van de suikerbiet. Al 5000 jaar voor het begin van onze jaartelling werd quinoa op de hoogvlaktes van de Andes verbouwd door de Inca's. Het werd gegeten vooral als begeleider van en aanvulling op de aardappelmaaltijden. En die oude Inca's hadden het blijkbaar nog niet zo slecht bekeken. Toen de NASA op zoek was naar geschikt eten voor astronauten kwam al snel de quinoa op het menu te staan.

Vragen over de liefde, relaties, familie, werk of toekomst?

Chat of bel met erkende en ervaren spirituele coaches. 

Bekijk nu de introductie aanbieding en krijg antwoorden op jouw vragen.

 

Bekijk de aanbieding

 

Kom direct in contact 

Liever telefonisch een medium of helderziende bellen ?

Bekijk de live helderzienden of een online waarzegger

 

Toen de Spanjaarden het land van de Inca’s innamen, hebben zij de verbouw van Quinoa verboden omdat de graan die als naam “Moeder Graan”had, heilig was bij de Inca’s.

landarbeiders die quinoa oogsten

Hier in Nederland is quinoa nog vrij onbekend, alhoewel de supermarkten en natuurvoedingszaken het in het schap hebben staan. In Amerika is het verbruik flink groeiend door de gezondheidstrend waar quinoa prima in past.

Quinoa is een uiterst voedzaam product. De korrel bevat veel hoogwaardige aminozuren en er zit zeer veel voor de industrie goed bruikbaar zetmeel in. Dat zetmeel is toepasbaar als vetvervanger in de slasaus of bijvoorbeeld als smaakversterker in de vla.

een moeder met kind ontdoet de quinoa van de schil

Glutenvrij

In quinoa zitten geen gluten, zodat het als puur meel niet geschikt is om brood van te bakken. Maar consumenten die een glutenvrij dieet moeten volgen kunnen wel baat hebben bij quinoa. Degenen die wel gluten kunnen gebruiken, kunnen het meel mengen met tarwemeel.

Naast de korrels biedt de ganzevoetachtige plant nog meer. Het blad van de gierstmelde kan net als sla en spinazie worden gekookt of rauw worden gegeten. De quinoa-zaden hebben een hoog eiwitgehalte, 13-19%, hetgeen hoger is dan dat van de meeste granen.