Hypnose, zelfhypnose of meditatie

hypnosemeditatie Marianne van der Wilk - Column 1

Wat is het verschil tussen hypnose en zelfhypnose? Is hypnose ook meditatie of een geleide meditatie?

Hypnose heeft een dubbel imago. Citroenen eten en denken dat het een perzik is. Mensen die over het toneel huppelen en zich inbeelden dat ze naakt zijn. Best grappig hoor, maar het heeft niets te maken met waar hypnose zo geschikt voor is. Namelijk meer inzicht krijgen in je onbewuste en alles wat daar is opgeslagen.

Vragen over de liefde, relaties, familie, werk of toekomst?

Chat of bel met erkende en ervaren spirituele coaches. 

Bekijk nu de introductie aanbieding en krijg antwoorden op jouw vragen.

 

Bekijk de aanbieding

 

Kom direct in contact 

liever telefonisch een medium of helderziende bellen ?

Bekijk de live helderzienden of een online waarzegger

 

Meditatie daarentegen heeft een positief imago. We weten wat het is of denken het te weten. Het is jezelf Zen voelen, het is goed voor je. Meditatie hoort bij wellness, kabbelende beekjes, een lotushouding en leven in het nu. Richard Gere doet het. Oprah doet het. Maar mediteren is werken aan jezelf. Het maakt veel los en kan je zeker in het begin behoorlijk rusteloos maken. Ik heb zelf een jaar Zenmeditatie gedaan. En ik kan je verzekeren dat 25 minuten in een ongemakkelijke houding in volkomen stilte op een meditatiekussentje zitten écht hard werken is. Maar de effecten zijn groots en na afloop voel je je echt goed.

Er zijn veel verschillende woorden voor het gevoel, de state of mind waarin je verkeert als je in hypnose, zelfhypnose of aan het mediteren bent. Dat is ook heel normaal, omdat er verschillende gevoelservaringen op kunnen treden. Wat is jouw doel, wat wil je bereiken? Wil je een meer relaxt gevoel hebben over jezelf? Zijn er onderwerpen die in jouw leven een rol spelen waar je aan wilt werken? Zijn er gebeurtenissen of zelfs trauma’s in je (verre) verleden die je wilt verwerken (het beroemde plekje geven)? Veel kun je zelf oplossen of verwerken door er tijd en aandacht aan te besteden, maar soms heb je even iemand nodig die met je meekijkt. Die een frisse blik heeft op jouw gedachten en belevingswereld. Dan kan een hypnotherapeut echt veel voor je betekenen. Een hypnotherapeut brengt je in hypnose en werkt samen met jou aan waar jij aan wilt werken. Je slimme onbewuste wordt aangesproken en je probleemoplossend vermogen wordt geactiveerd.

Hypnose is een staat van zijn waar jij de controle over hebt. Hypnose is tevens zelfhypnose, omdat je toelaat dat iemand je in ontspanning/hypnose praat. Jij bent altijd degene die de controle heeft over jouw state of mind. Het verschil tussen hypnose en zelfhypnose is dat de hypnosesessie wordt geleid door een ander. Maar de overeenkomst is dat je het altijd zelf doet, toelaat. Jij zet jouw zelfherstellend vermogen aan. Jij bepaalt uiteindelijk hoe het gebeurt. En dat is een geruststellende gedachte. Hoewel… je niet echt weet wat er zich allemaal afspeelt in jouw onbewuste. Je kunt jezelf voor grote verrassingen plaatsen door je onbewuste aan het woord te laten, aan het werk te zetten.

Wat kan het verwarrend zijn… doe je een meditatie, een geleide meditatie of ben je met zelfhypnose bezig? Een stiltemeditatie is anders dan zelfhypnose. Hoewel je jezelf in beide gevallen in een andere bewustzijnstoestand brengt. Dit kun je bewerkstelligen door een mantra te reciteren of je ademhaling te tellen. Het zitten in een ongemakkelijke houding is geen absolute voorwaarde. Maar het zorgt voor een sterke rug en vergroot je concentratie (Zen betekent ook letterlijk concentratie). Zoals met alles wat je wilt bereiken, geldt ook hier dat alles wat aandacht krijgt groeit.

Hoe vaak neem jij de tijd voor jezelf? Het is een cliché, ik weet het, maar ik vergeet het ook vaak. Jij en ik zijn de enigen die tegen onszelf kunnen zeggen dat het tijd is voor ons. Jij kan gewoon soms ‘nee’ zeggen tegen anderen of andere bezigheden en ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Tijd voor jou. Tijd om te mediteren, tijd om te luisteren naar een geleide meditatie of om een zelfhypnose oefening te doen.

Mediteren met een Meditatie Challenge a la Oprah Winfrey
Van 15 augustus t/m 3 september organiseer ik samen met een groep hypnotherapeuten en meditatiedeskundigen ‘De Meditatie Challenge’. Deze ‘Meditatie Challenge’ is kosteloos en duurt drie weken. Elke week ontvangt de deelnemer drie geleide meditaties en minstens twee live video blogs op Facebook. De ‘Meditatie Challenge’ is geschikt voor beginners en gevorderden op meditatiegebied. Tijdens de live uitzendingen deel ik mijn kennis op meditatiegebied. Zen meditatie, stilte meditatie, zelfhypnose en yoga; elk onderwerp op meditatiegebied wordt aangesneden en praktisch uitgelegd. Er zullen ook gasten zijn, experts op meditatiegebied, die meditatietips en -trucs met de deelnemers delen. Geleide meditaties, ingesproken door hypnotherapeuten, vormen een belangrijk deel van de ‘Meditatie Challenge’. Zij hebben hun favoriete onderwerp vertaald in een meditatie. Enkele titels: ‘Stil van binnen, stil van buiten’, ‘Ontspannen’, ‘Goed begin van jouw dag’ en ‘Maak je dromen waar’.

Een mooie manier om de zomer mee af te sluiten!

De ‘Meditatie Challenge’: Voor meer rust, geluk, liefde en ontspanning in je leven!

Aanmelden via: Meditatie Challenge

Ik ga nu even mediteren ;-)

Marianne van der Wilk

mariannevdwilkportret

Even voorstellen…

Marianne van der Wilk (53) kwam in 2015 nationaal en internationaal in het nieuws vanwege haar door het UWV vergoede spirituele opleiding. Ze heeft een praktijk als hypnotherapeut en studeerde psychologie aan de OU. Marianne was een periode de astrologe van de Vijf-uur-show en heeft een boekje geschreven ‘Astrologie van liefde en relatie’. Tegenwoordig is ze hoofdocente bij de stichting Paradidakt en leidt cursisten op tot spiritueel belconsulent en hypnotherapeut. Marianne: “Al sinds mijn tienertijd voel ik me aangetrokken tot het spirituele. Ik ben 33 jaar getrouwd geweest met Rob van der Wilk en na zijn overlijden heb ik ons bedrijf voortgezet met onze twee zonen. Ik geloof in engelen, in de spirit world en dat het leven ons alles biedt wat we nodig hebben. Ook al krijg je niet altijd wat je wilt, je krijgt altijd wat je nodig hebt. Ik geloof in de wet van oorzaak en gevolg en ik geloof in mezelf.”

Hier vind je een meditatie van Marianne: