Leren ontspannen

Leren ontspannen is van belang als je geplaagd wordt door stress, nervositeit of spanningen. Het is niet voor iedereen weggelegd om op stel en sprong te kunnen ontspannen, waardoor je rustig kunt worden en in balans kunt komen. Soms ben je je er zelf bewust van hoe jij een ontspanner gevoel kunt creëren bij jezelf, maar het kan ook zijn dat je daar begeleiding bij wilt hebben.

Spirituele specialisten kunnen je helpen om in harmonie te komen met jezelf. Met de juiste begeleiding kun je beter leren ontspannen en dat zal je leven een stuk aangenamer maken. Bij een tegenslag zal je dan namelijk steeds eenvoudiger zelf in staat zijn om rustiger te worden.

 

Chatten of bellen met mediums?

Op ParaVisie kun je met mediums chatten en bellen. Onze erkende coaches kunnen jou vragen beantwoorden groot of klein.

 

Ademhalingsoefening

Wanneer je liever zelf aan de slag gaat, dan kun je kiezen voor een ademhalingsoefening.

 • Trek gemakkelijk zittende kleding aan en schakel apparaten als mobiele telefoons uit om niet gestoord te worden.

 • Ga op een bed of bank liggen in een omgeving waar jij je op je gemak voelt en waar je niet gestoord kan worden.
 • Kom tot een rustige gelijkwaardige ademhaling en sluit je ogen. Het is handig om je handen op je buik te leggen, zodat je goed jouw ademhaling waar kunt nemen.
 • Adem zo laag in dat je de adem in je buik voelt aankomen, dus adem verder dan je bovenlichaam.
 • Focus je geheel op het ademen en schakel alle andere gedachten uit. Het is niet eenvoudig je gedachten geheel uit te schakelen, dit vergt oefening. Raak niet gefrustreerd wanneer het niet meteen lukt. Laat gedachten komen en gaan. Sta niet stil bij de gedachte die in je opkomt. Je zult uiteindelijk ervaren dat je in een totale staat van ontspanning terechtkomt. Ga hiermee door zolang het voor jou aangenaam voelt. Het kan zelfs zijn dat in je in slaap valt en dat is geen probleem, maar zelfs een goed teken dat je optimaal ontspannen bent.
 • Sta daarna heel rustig op. Blijf eerst even op de rand van de bank of het bed zitten, voordat je weer gaat lopen. Je zult merken dat je meer ontspannen bent dan voor die tijd.

Ontspannen op het werk

 • Veel stress wordt veroorzaakt door jouw werksituatie. Een burn-out ligt steeds vaker op de loer, dus leren ontspannen is zeker van belang wanneer je hectisch werk doet. Hier zijn enkele richtlijnen voor te geven.

 • Zorg voor rust in je werksituatie door goed in te plannen wat je wilt gaan doen. Van de hak op de tak taken uitvoeren, levert onrust op.

 • Maak tijd om te pauzeren, ook al ligt er een berg werk op je te wachten. Juist door een rustpauze in te lassen, zal je daarna productiever zijn.
 • Leg jezelf niet te veel druk op. Eis niet te veel van jezelf. Kijk wat er realistisch gezien mogelijk is om op de bewuste werkdag af te krijgen. De rest blijft liggen voor de volgende dagen.
 • Koffie lijkt je wakker te houden, maar het advies is juist om niet te veel koffie te drinken. Je kunt rusteloos worden van te veel cafeïne.
 • Wanneer je een strijd met een collega aan voelt komen, tel dan eerst tot tien alvorens je reageert. Kijk naar de feiten en trek dan rustig je conclusie.
 • Neem af en toe een stapje terug, want je zult zien dat je er daarna weer extra goed tegenaan kan.
 • Wanneer je de mogelijkheid hebt om af en toe thuis te werken, kies hier dan voor. Zorg daar dan wel voor een rustige omgeving, want relaxt werken met drie kinderen om je heen zit er natuurlijk niet in.
 • Door deze simpele stappen in acht te nemen, zal je ervaren dat je leert te ontspannen, zelfs op je werkplek.

Yoga & mediteren

Er zijn vele soorten van ontspanning. Je kunt alleen aan de slag gaan, maar kunt ook gaan ontspannen tijdens yoga of mediteren. Welke yogavorm bij jou past, kun je het beste zelf ervaren. Sommigen kiezen voor Bikram Yoga in een snikhete yogaruimte, terwijl anderen de voorkeur geven aan het sportieve Broga. Maar ‘gewone’ yoga wordt nog steeds het meeste beoefend in ons land en werkt zeer ontspannend. Datzelfde geldt voor mediteren. Ook dat werkt goed, mits je er serieus mee omgaat.

Menigeen doet dit het liefste thuis, zonder aanwezigheid van anderen. Maar er zijn ook vele anderen die juist in groepsverband aan mediteren doen, omdat ze de discipline niet op kunnen brengen om het zelfstandig in de praktijk te brengen. Voor welke vorm je ook kiest: meditatie is een heerlijke manier om te ontspannen.

 

Het spirituele woordenboek

Meer leren over de spirituele wereld? Zoek je vraag op in het ParaVisie woordenboek