De slaapkamer

In de slaapkamer

In deze brengen we een alledaags thema in verbinding met spiritualiteit. De vraag op welke wijze spiritualiteit praktisch kan zijn, staat daarbij centraal.

In onze slaapkamers slapen we. Wanneer er een partner in het spel is, beleven we er ook lichamelijk contact en intimiteit. Het is daarom de bedoeling dat we er ons op ons gemak voelen en makkelijk kunnen ontspannen. Wat kunnen we zelf doen om het tijdverdrijf in de slaapkamer zo aangenaam mogelijk te maken?

 

Feng Shui

Ir. Astrid Wiebenga is een architecte die zich sinds vijftien jaar hoofdzakelijk bezighoudt met het geven van Feng Shui adviezen voor bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland. Feng Shui, letterlijk ‘wind water’, is het harmonisch inrichten van ruimtes volgens ruim vierduizend jaar oude Chinese principes. Deze traditie leert dat onze dagelijkse omgeving een bijzondere invloed heeft op ons leven en welzijn en biedt een overdaad aan gereedschap, waarmee we invloed kunnen uitoefenen op de woonkwaliteit en dus op de kwaliteit van ons leven. Astrid: “Feng Shui is de kunst een positieve stimulans te geven aan de omgeving: acupunctuur voor architectuur. Hierdoor gaan we ons dus beter en energieker voelen, of halen we letterlijk het geluk in huis.” Een ruimte die energetisch in balans is, heeft een prettige en aangename uitstraling.

Daarin voelen wij ons gesteund, krachtig en ontspannen: zo’n ruimte geeft energie. “Het is natuurlijk niet schadelijk om tijdelijk op een wat mindere plaats te zitten. Dat is anders in onze eigen woning of werksituatie, vanwege de jarenlange ruimtelijke inwerking”, aldus Astrid. “Met name de slaapkamer is een ruimte waar we veel tijd achtereen doorbrengen. Het is dus van groot belang die ‘op orde’ te brengen.” Maar hoe? Astrid heeft de praktische tips paraat.

Ten eerste met betrekking tot de plaats van de slaapkamer in ons huis: “De locatie van de ouderslaapkamer bevindt zich idealiter aan de rustige achterzijde van het huis. Niet te dicht bij de voordeur dus, niet grenzend aan de badkamer en ook niet met de deur recht tegenover een trap of WC. Ook niet boven een garage, recht onder een WC of badkamer en liever geen directe verbinding tussen de slaapkamer en de badkamer. Dit alles verhoudt zich slecht met de ontspannen, opladende energie die een slaapkamer nodig heeft.”

 

Eenvoud

Over de ideale vorm van de slaapkamer is Astrid heel duidelijk: regelmatig, symmetrisch en rustig. Bijvoorbeeld een rechthoek of vierkant. Vreemde hoeken, uitsteeksels of ‘happen’ uit de kamer geven alleen maar onrust. Om deze reden wordt ook een vlak plafond aanbevolen, geen schuin dakvlak of zware balken boven het bed. En niet een teveel aan deuren. Astrid: “Vanuit het bed zou de slaapkamer een overzichtelijk, romantisch, prettig en rustgevend gevoel moeten oproepen.

Dus geen uitzicht op volle wasmanden, bergen strijkgoed, volle boekenkasten, uitpuilende kledingkasten of wat dan ook. Evenmin zware hanglampen boven het bed of koffers vol dekens, speelgoed of andere goederen eronder. De ‘chi’ moet immers als een frisse energiewind kunnen stromen. Vergeet daarom ook niet regelmatig te luchten!” Rust en zachtheid is het motto. Astrid: “Dus geen spiegels naast of tegenover het bed. Geen harde lamellen, maar zachte, golvende gordijnen. Geen felle kleuren zoals rood en paars, maar rustgevende tinten. Liever een schemerlamp dan halogeenlampjes.

De TV staat symbool voor de hele buitenwereld. Die wil je niet in je slaapkamer tegenkomen.” Eenvoud lijkt het sleutelwoord en natuurlijke materialen hebben Astrids voorkeur: “Deze kunnen voedend werken, denk aan een houten bed, schuimrubbermatras, wollen dekens, donzen dekbedden en een houten vloer of wollen vloerbedekking, katoenen gordijnen, et cetera. Een bed - geen waterbed! - staat het beste met het hoofdeind tegen een vlakke muur, een eind van de slaapkamerdeur vandaan en niet onbelangrijk: met instapgelegenheid aan beide zijden van het bed, zodat een gelijkwaardige partnerrelatie mogelijk wordt.”

 

Tantra

Naast rust, zoeken we in onze slaapkamer naar opwinding, passie en intimiteit. Als we aan spiritualiteit en seksualiteit denken, komen we al snel op het pad van de Tantra terecht. Volgens Nirav, wiens levensdoel het is om Tantra in een zo zuiver mogelijke vorm aan anderen door te geven, is dat niet altijd terecht: “Het Tantrisme wordt in het Westen steeds populairder. Vooral onder mensen die hun seksualiteit willen koppelen aan hun geestelijke groei. Maar Tantra mag vooral niet synoniem worden met seksualiteit en erotiek. Het is een filosofie of een levenswijze die de bewuste en creatieve toepassing van levensenergie omvat om bevrijding van beperkingen van het individuele zelf te bereiken. Deze bevrijding verhoogt het zich bewust zijn van het genot en de vreugde van elk moment. Dus niet alleen op het gebied van seks, maar in het hele leven!”

Tantra is een circa zevenduizend jaar oude Indiase wetenschap. Daarbij wordt gebruik gemaakt van allerlei technieken om lichamelijke en geestelijke harmonie te bereiken en het persoonlijke bewustzijn te overstijgen.

Het ziet het leven als een meditatie waarin men zich bewust is van elke beleving. Nirav: “Maar in essentie gaat het bij Tantra erom alles te accepteren zoals het is, komt of gaat. Inclusief het loslaten van ideeën en overtuigingen.” Maar hoe zit het dan met de associatie tussen Tantra en seks? Nirav legt de link: “Tantristen beschouwen de geslachtsdaad als een ritueel dat gericht is op lichamelijke liefde om de Kundalini te activeren en deze langs de ruggengraat en via de chakra’s naar de kruinchakra te sturen. De geslachtsdaad vertegenwoordigt de vereniging van het mannelijke en het vrouwelijke. Eigenlijk gaat het om de totale vereniging van de innerlijke man en vrouw om zo een heel mens te worden, volledig in balans.”

Jouw persoonlijke bewustzijn overstijgen? Medium op de astrolijn kunnen je hierbij helpen!

 

Liefde zonder lust

Op welke wijze kunnen de basisprincipes van Tantra in de slaapkamer toegepast worden? Nirav: “Mediteren is dé belangrijkste voorwaarde om zinnig met Tantra bezig te zijn. Zonder meditatie is het als autorijden zonder auto. Daarnaast is het van het allergrootste belang met heel veel respect en eerbied met elkaar om te gaan. Hiervoor kunnen bepaalde Tantrische rituelen gebruikt worden. De hartegroet is een mooi voorbeeld daarvan (zie kader – red.).” Als je meer verdieping en intimiteit in de relatie zoekt, kan Tantra volgens Nirav uitkomst bieden. Het hart speelt hierbij een grote rol. Nirav: “Oefeningen om het hart te openen en je bewustzijn te vergroten, optimaliseren de gevoeligheid van het lichaam. Daardoor gaat de meest primaire levensenergie beter door je heen stromen en ga je seksualiteit op een verfi jnde manier ervaren.

Het samenzijn wordt dan minder seksueel, het wordt spiritueler. Mettertijd kan er een diepere, stille vereniging tussen twee lichaamsenergieën plaatsvinden. En probeer het denken erbuiten te houden, blijf in het moment en diep met elkaar verbonden. Stapje voor stapje wordt het dan meer extatisch, wordt het een meditatie. Op een gegeven moment ervaar je dat je de liefde bedrijft zonder lust, zonder seksueel te zijn. Dan ben je thuis gekomen. Dat is Tantra!”

 

Verder op ParaVisie

  • Wil jij in contact komen met een spirituele coach? Chat met online paragnosten of bel met een van de mediums op de paralijn.  
  • Elke week leggen onze mediums kaarten. Bekijk nu onze wekelijkse leggingen op deze pagina over kaartleggen