hoesten

Hoesten

Hoest is een reactie op een prikkeling van het slijmvlies van de luchtwegen of van de daarheen voerende zenuwen. Ons ademhalingsapparaat beschermt zich zo tegen stof en ontstekingen. Meestal verdwijnen klachten vanzelf, maar soms is het noodzakelijk actie te ondernemen. Het raadplegen van een huisarts is altijd aan te raden, maar wat je verder ter ondersteuning kunt doen lees je in dit artikel.

Tibetaanse geneeskunde

In de Tibetaanse geneeskunde worden drie soorten hoest onderscheiden: de droge, de productieve en de verstoorde hoest. De laatste hoestsoort ontstaat bijvoorbeeld als lachen overgaat in een hoestbui. Verstoorde hoest komt verder voor bij het begin en het einde van een verkoudheid, griep of longontsteking. Tibetaans geneeskundige en betrouwbaar medium Nel de Jong: “Als de hoest verergert of niet overgaat, toch maar even langs de huisarts. Ook zijn er kruidenpillen die de onderliggende oorzaak kunnen aanpakken. Bij een kriebelhoest is er sprake van een verstoorde windenergie, die soms veel overlast kan veroorzaken en de patiënt uitputting en slaapstoornissen kan geven. In dat geval adviseert een Amchi, ofwel Tibetaans geneeskundige, om kruidenpillen te nemen die de windenergie balanceren. Nootmuskaat en kruidnagel kunnen in het eten kunnen in minder ernstige gevallen verlichting geven.” Een productieve hoest produceert wit, geel en/of groen slijm.

Om de slijmproductie te stabiliseren kan volgens Nel thee van salie of tijm worden aangeraden, al dan niet in combinatie met tijmhoning. Ook het kauwen van rozijntjes kan verlichting geven. Nel: “Een tip om ongewenste hoestprikkels bij muziek, toneel of vergaderingen te voorkomen: gebruik meditatie om concentratie op te wekken, waarbij de voeten het concentratieobject zijn. Adem kort in en vervolgens lang en langzaam uit. Hierdoor wordt de opstijgende windenergie gebalanceerd.” Tot slot geeft Nel nog een advies bij hoesten ten gevolge van een pollenallergie: “Probeer binnen een straal van twee kilometer van je huis een imker te vinden. Neem iedere dag een kleine theelepel van deze honing als ‘tegengif’ tegen deze allergie. Hierdoor reageer je waarschijnlijk minder heftig op pollen.” 

Goede weerstand

Hoesten kan verschillende oorzaken hebben. Het komt voor bij een verkoudheid, bij griep, bij keel- en longontstekingen of bij longaandoeningen zoals astma en bronchitis. Ook een slecht pompend hart of brandend maagzuur kan ’s nachts hoesten veroorzaken. Verder kan hoest ontstaan bij verslikking, wanneer het slijmvlies van de luchtpijp wordt geprikkeld en bij het inademen van schadelijke stoffen, waaronder tabaksrook. Overdreven zenuwachtigheid en grote lichamelijke inspanning kunnen eveneens de oorzaak van hoesten zijn. Volgens voedingsdeskundige Cathalijn Okken is het van belang niets te ondernemen voordat de oorzaak duidelijk is. Hoestsiroop werkt bijvoorbeeld averechts wanneer er een verkoudheid aan het hoesten ten grondslag ligt. Cathalijn: “Als hoesten wordt veroorzaakt door griep, verkoudheid of een keel- of longontsteking, is het belangrijk om te zorgen voor een goede weerstand. Eet gevarieerd en voeding met voldoende vitamine A, C, D, E, B6 en zink.

Neem dus volop volkoren graanproducten, groente en fruit, noten, vis, kip en ei.” Om voldoende vitamines en mineralen uit de voeding te kunnen halen, is het belangrijk dat het overgrote deel van de energie (calorieën) die we nodig hebben, uit de door Cathalijn opgesomde voedingsmiddelen bestaat. Snoep, koek, gebak, snacks en kant en klare, bewerkte producten bevatten meestal veel minder voedingsstoffen dan de gezonde, pure basisvoeding.

Rokershoest

Speciaal voor rokers die last hebben van de bekende rokershoest heeft Joke een advies: “Uit onderzoek is gebleken dat rokers sterke behoefte hebben aan vitamine C. Daarom is het eten van voldoende groente en fruit extra belangrijk voor hen. Guave, zwarte bessen, kiwi, aardbeien, kumkwat, citroen, sinaasappel, papaja en grapefruit bevatten per honderd gram de grootste hoeveelheid vitamine C, in deze volgorde. Bij de groentesoorten bevatten paprika, broccoli, groene kool, spruitjes, bloemkool, koolrabi, peultjes en tuinbonen veel vitamine C, in deze volgorde. Ook tomatenpuree uit blik bevat nog vrij veel vitamine C.”

Wanneer er een cliënt bij complementair therapeut An-Akh Zaldoc komt met terugkerende hoestklachten, dan is het voor hem zaak om samen met de cliënt te kijken waar dit vandaan komt. An-Akh: “In de complementaire geneeswijzen werk je én intensief samen met de cliënt én kijk je naar het geheel. Een rokershoest is dan nog relatief een makkelijke casus. Als de cliënt eraf wil, is het zaak om dat te ondersteunen.” Wanneer er geen fysieke aanleiding te vinden is, bekijkt An-Akh de omgeving van de cliënt: huis, partner, werk. Maar ook het karakter neemt hij onder de loep: “Als het een gespannen type is, dan is het belangrijk om juist daarmee aan de slag te gaan. Het kan natuurlijk ook een omgevingsfactor zijn, bijvoorbeeld een allergie of intolerantie. Hier kom je achter middels een allergie- en intolerantietest: electro acupunctuur volgens Voll. Wanneer we weten wat het verstorende element is, gaan we bekijken of het mogelijk is dat zoveel mogelijk te vermijden.”

Oplossing van knoflook

In de fytotherapie zijn er tal van middelen voorhanden om de hoest aan te pakken, denk daarbij aan tijm, salie, honing. Als er naast een fysieke oorzaak ook een psychische kant aan zit, zou An-Akh sneller gaan kijken naar een homeopathisch middel. Dat kan een flinke zoektocht zijn, daar er bijna tweehonderd middelen zijn die in meer of minder mate werken bij één of andere vorm van hoest. An-Akh: “Bij hoest met vastzittend slijm heb ik altijd een heel probaat huismiddel: ga gorgelen met rode wijn. Dit maakt het slijm los en brengt verlichting. Natuurlijk ook dan verder aan de slag met de oorzaak. Het drinken van een oplossing van knoflook, bijvoorbeeld in rijstemelk, kan erg goed helpen. Let wel: geen normale zuivelproducten als de slijmproductie al verhoogd is. De zuivel zorgt dan voor nog meer slijmproductie!” 

 

Verder op ParaVisie

  • Wil jij in contact komen met een spirituele coach? Chat met online paragnosten of bel met een van de mediums op de paralijn.  
  • Elke week leggen onze mediums kaarten. Bekijk nu onze wekelijkse leggingen op deze pagina over kaartleggen