Tien minuten lachen staat gelijk aan een half uur sporten

Tien minuten lachen staat gelijk aan een half uur sporten

Twee mensen bevinden zich op het gras bij de vijver in het Amsterdamse Vondelpark. De man zit op een kleedje en de vrouw ligt. Ogenschijnlijk genietend van de omgeving. Ware het niet dat ze enorme lol hebben. Er wordt de ene keer schaterend en dan weer bulderend gelachen. Zelfs zo uitbundig dat sommige voorbijrijdende fietsers even opschrikken uit hun overpeinzingen op weg naar hun werk en wat verwonderd richting het lachende stel kijken. 

Vijf maanden in het jaar is online paragnost Dhiraj van Rossum zes dagen per week iedere ochtend in het Vondelpark te vinden. In de buurt van de vijver met de fontein heeft ze haar eigen plekje. Vaste bezoekers van het Amsterdamse park weten precies wie je bedoelt wanneer je naar haar vraagt, want ze is daar inmiddels al weer elf jaar te vinden. “Oh ja, de mevrouw die altijd zo moet lachen”, reageert een dame die haar hond uitlaat. “Een klein stukje verder nog. Dan zie je haar wel liggen. En anders hoor je haar wel.” En dat klopt! Op de ochtend dat Astroclub een kijkje neemt tijdens de dagelijkse lachmeditatie van Dhiraj is er één man aanwezig. Ogenschijnlijk lijkt het een stel dat samen geniet van de zomer en de mooie omgeving. Tot je ineens hoort lachen. De vrouw helder en schaterend en de man meer ingetogen bulderend. Over het water heen komt het gelach al op je af...

Donkere wolk

Ik neem plaats op een bankje en kijk toe. Soms is het een poosje stil en dan ineens klinkt er weer vrolijk gelach en geschater. Sommige langsrijdende fietsers kijken er verwonderd van op. Anderen niet, die weten blijkbaar al niet beter dan dat bij de vijver iedere ochtend een vrouw op een kleedje ligt te lachen. Soms alleen en soms met anderen erbij. De meditatie bestaat iedere keer uit een kwartier lachen en vervolgens een kwartier stilte. Die stilte lijkt vandaag echter behoorlijk verstoord te worden door een maaimachine. De bestuurder ervan maait het gras en komt steeds dichterbij, maar maait uiteindelijk keurig om het tweetal heen. Als ik later vraag of dat niet storend was, vertelt Dhiraj dat dat absoluut niet het geval was. “Sterker nog, via het gedreun dat je vanwege die maaimachine door de grond voelt gaan, kom je nog dichter bij jezelf. En ze weten dat ik hier lig.

De ene keer maaien ze om me heen en een andere keer ga ik netjes even voor ze opzij.” Al elf jaar lang is Dhiraj van mei tot september iedere dag op hetzelfde plekje in het Vondelpark te vinden. Zowel om acht als om negen uur doet ze de meditatie. Ongeacht het weer. Zelfs in de sneeuw en in de stromende regen. Het gaat altijd door. En wie mee wil doen, is van harte welkom. Na afloop van de meditatie, neem ik plaats op het kleed van Dhiraj en terwijl ze geniet van de natuur en alle mensen en dieren om haar heen, vertelt Dhiraj dat ze als kind al van lachen hield. “Dat werd alleen helaas niet erg gewaardeerd bij ons thuis. Mijn vader en moeder waren absoluut niet gelukkig samen en bleken daarom heel jaloers op een dochter die juist wel heel erg blij was.

Toen mijn moeder ook nog eens kanker kreeg, viel het gezin helemaal uit elkaar. Dat leek eerst alleen maar een tijdelijke donkere wolk te zijn, maar al snel werd het zo erg dat ik volledig ondergedompeld leek te zijn in een gevoel van absolute eenzaamheid. Dat ging door tot ik helemaal op de bodem van al die ellende was beland. Het was zelfs zo erg dat ik dood wilde. Ik heb er in die tijd serieus over gedacht om mezelf te verdrinken. Gelukkig heb ik dat uiteindelijk niet gedaan en ontstond er heel langzaam het besef dat ik weer uit dat dal moest. Ik wilde weer leven en wat belangrijker was: ik wilde weer lachen.” 

Vol geraakt

Dat was het moment dat Dhiraj met mediteren begon. “Door dat te doen, hoopte ik iets meer van het leven te gaan begrijpen”, vertelt ze, “want ik snapte er echt niets van. Mijn wensen waren helemaal niet zo bijzonder en ik had eigenlijk alles wat ik wilde: een huis, een kind en een fiets. Maar toch was ik niet blij. Integendeel, ik was bang en had heel veel angst in me. Met name mijn zoon Micha heeft me uiteindelijk doen beseffen dat ik veel meer moest genieten van het leven.

Hij was in die tijd mijn prinsje en dat is hij nu eigenlijk nog, al is hij inmiddels 33 jaar.” Dhiraj probeerde verschillende meditatievormen uit. “Ik heb aan dansmeditatie gedaan, maar ook aan schreeuw-, huil- en lachmeditaties. Dat laatste bleef aan me kleven en daar besloot ik mee door te gaan. Ik voelde me er heel lang goed bij. Maar op een gegeven moment besloop me ineens het gevoel dat ik vol raakte van het mediteren. Ik kreeg door dat ik dat juist moest gaan delen met anderen. Maar ja, ik was een enorme angsthaas, dat durfde ik dus eigenlijk helemaal niet. Ik besefte echter dat dit toch moest en ik ging me afvragen hoe ik dat dan zou moeten doen. Nu ben ik altijd een buitenmens geweest. Ik houd van fietsen en reed hier vaak in het Vondelpark.

Om mijn angst kwijt te raken, besloot ik om de meditatie gewoon hier buiten in het park te gaan doen. Ik heb in het begin best wel wat rottigheid over me heen gekregen. Mensen riepen dat ik op moest rotten uit hún park en dat ze die lach wel even van mijn gezicht af zouden slaan. Dat was soms zo erg dat mijn kinderen, ik had inmiddels namelijk ook een schat van een dochter genaamd Sacha, me vroegen of ik die meditatie niet veel beter gewoon thuis of ergens in een zaaltje zou gaan doen. Maar ik besloot niet toe te geven en ik ben hier dus niet weggegaan. Ik had mijn plekje in het Vondelpark ingenomen. Dat was van mij en dat bleef ook van mij. En inmiddels is dat nu dus al elf jaar het geval.” Wie mee wil doen, is iedere dag van harte welkom. Wil je regelmatig komen, prima. Kom je zo nu en dan, ook goed.”

Advies nodig bij het mediteren? Laat je begeleiden door onze online mediums. 

Stap in het onbekende

“Ieder van ons draagt een kind mee in zijn of haar hart”, legt Dhiraj uit. “Aan het begin van de lachmeditatie maken we bewust contact met ons kind zijn door aan dit kind te denken en het in onze herinnering op te roepen. Dat maakt het lachen makkelijker, want een kind is immers van nature speels. En deze speelsheid is onze eigen levensenergie. Vervolgens nodig je jezelf uit om in en met dit moment te lachen. Dat doe je door bewust wat dieper adem te halen, dus vanuit je buik. Tegelijkertijd stel je jezelf meer open vanuit je hart en laat je een glimlach op je gezicht verschijnen. Daar is lef voor nodig. Je moet jezelf namelijk de kans geven om een stap in het nog onbekende te zetten. Door de controle los te laten, word je ineens verrast door je eigen gegrinnik en gegiechel. En wellicht krijg je zelfs de slappe lach. Net als dat je kunt eten, terwijl je helemaal geen honger hebt, kun je ook lachen terwijl daar geen aanleiding toe is. Je hoeft je niet per se vrolijk te voelen om te kunnen lachen, je kunt die vrolijkheid ook oproepen.

Maar dat vraagt wel om een bewuste handeling en dat is wat er gebeurt tijdens de lachmeditatie. Net als dat we er voor kunnen kiezen om dagelijks te sporten of oefeningen te doen, kunnen we er ook voor kiezen om dagelijks te lachen. Bij het sporten gebeurt het wel dat je je daar even toe moet zetten. Maar we weten wat dat sporten ons uiteindelijk oplevert. En datzelfde geldt eigenlijk voor de lachmeditatie. Herhalen is daarbij natuurlijk heel belangrijk. Onze lichaamscellen vragen daar ook om.

Denk maar terug aan je tijd als kind. Toen kregen we er geen genoeg van om steeds weer die dingen te doen die we fijn vonden. In die tijd wisten we precies wat we wel en wat we niet wilden. Later werden we berekenend. We leerden afwegen om meer voordeel uit iets te kunnen halen. Na het kwartier lachen, volgt er altijd een stiltekwartier. Wanneer je lacht, roep je energie op. Verder krijg je ook een diepere ademhaling, waardoor je je veel meer bewust wordt van het lachen. Het is een soort vuurtje dat wordt aangewakkerd. Je lichaam raakt daardoor zo in extase, dat het absoluut weer een poos nodig heeft om tot rust te komen. Vandaar dat kwartiertje stilte. Het is de ‘doodse’ stilte, de stilte van de onbeweeglijkheid.”

Spieren & een blos

De maanden dat Dhiraj niet in het Vondelpark te vinden is, laat ze het lachen even los. “Niet dat ik dan helemaal niet lach. Integendeel, want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Door regelmatig te lachen, maak je van je leven weer een feest en zul je je dus veel gelukkiger voelen. Gedurende die maanden, gebeurt het lachen alleen maar wanneer daar aanleiding toe is.” En terwijl ze me met een guitige blik aankijkt, stelt ze dat die aanleidingen er zeer regelmatig zijn.

Sterker nog, wanneer Dhiraj gaat liggen, begint ze eigenlijk automatisch al te lachen. “Tijdens de lachmeditatie moet iedereen doen wat hij of zij prettig vindt. De één staat, de ander zit en ik lig altijd. Op die manier voel ik me enorm verbonden met de aarde. En wanneer er dan zo’n maaimachine aan komt denderen, voel je die verbondenheid nog eens extra. Wist je trouwens dat tien minuten lachen gelijk staat aan een half uur sporten?

Tijdens een flinke schaterbui gebruik je namelijk veel spieren en wordt je lichaam voorzien van extra zuurstof. Ook worden er als je lacht stoffen aangemaakt in je lichaam, waardoor je je lekker voelt. Lachen traint je gezichtsspieren, waardoor je gezicht beter doorbloed raakt en er een blos op je wangen ontstaat. Hierdoor straal je meer en dat wordt door anderen aantrekkelijk gevonden. Nou, redenen genoeg om veel en vaak te lachen, zou ik zo zeggen”, besluit Dhiraj al lachend.

 

Verder op ParaVisie

  • Wil jij in contact komen met een spirituele coach? Chat met online paragnosten of bel met een van de mediums op de paralijn.  
  • Elke week leggen onze mediums kaarten. Bekijk nu onze wekelijkse leggingen op deze pagina over kaartleggen