Zo gebruik je wierook

Zo gebruik je wierook

Wat is toch dat geurtje dat geregeld op spirituele evenementen hangt? Dat je ruikt wanneer je de praktijk van een online medium of online paragnost bezoekt? Waarschijnlijk gaat het om wierook, het mengsel van organische stof en dat aangestoken een doordringende odeur verspreidt. Ook jij kunt gebruikmaken van de magische kracht van wierook! Specialist Erika Hebels: “Wierook is een hulpmiddel om snel contact te krijgen met de wereld van engelen en gidsen. Bovendien kan het jouw aura opladen en je psychisch beschermen.”

Het gebruik van wierook kent een heidense oorsprong en gaat vele duizenden jaren terug. De plantaardige bestanddelen – harsen, blaadjes, takjes of stengels, schors, hout, zaden of wortels – werden gebrand als eerbetoon aan de goden, als hulpmiddel om langs magische weg gewenste veranderingen te bewerkstelligen of om in een bepaalde gemoedstoestand te geraken. Het gebeurde in het oude Mesopotamië, in het dynastieke Egypte, bij de Joden, Grieken en Romeinen en was tevens onder de Germanen in zwang. Langzamerhand, onder invloed van de voortschrijdende verstedelijking, de opkomst van de wetenschap en de mechanisatie van landbouw en veeteelt, nam het volksgebruik van wierook echter af.

Het verrichten van magische handelingen werd steeds vaker als bijgeloof bestempeld. Maar nooit verdwenen de geheimzinnige walmen helemaal van het toneel. Het verklaart waarom wierook na de komst van de hippies in relatief korte tijd weer zo populair kon worden. Wierook was terug van nooit weggeweest.

Magische werking

Joke en Ko Lankester, behalve schrijvers ook hogepriesters in de wicca, zijn echte kenners als het om wierook gaat. Zij zien de inzet van wierook onder de noemer van magie, het langs occulte weg tot stand brengen van gewenste veranderingen, als tweeledig: “Wierook ondersteunt en bekrachtigt magische rituelen als het reciteren van spreuken en affirmaties. Daarnaast heeft het invloed op de aanwezige personen. Het brengt hen in een gewenste, meditatieve gemoedstoestand. Hoe dat kan?

De reukzin is verbonden met het oudste deel van de hersenen. Daarom werkt geur bij uitstek op het onbewuste, waar verborgen krachten worden opgewekt.” De Antwerpse Erika Hebels, die Werken met wierook schreef, verwoordt het als volgt: “Er bestaat een subtiele wisselwerking tussen het ruiken en het ondergaan van een geur enerzijds en de waarde voor en inwerking van die bepaalde geur op de psyche en het onderbewustzijn anderzijds. Met behulp van wierook kunnen we bepaalde energieën en krachten uit het onderbewustzijn en de wereld van het ongeziene opwekken, zodat we ze voor diverse doeleinden kunnen gebruiken. Je zou kunnen zeggen dat je je onderbewustzijn en aura oplaadt met een bepaalde geur die dan ook een specifieke werking heeft. Zo kun je jezelf psychisch vitaliseren en beschermen. Dat laatste geldt trouwens ook voor ruimtes.

Als astroloog en tarotist gebruik ik regelmatig wierook in mijn praktijk. Alvorens te beginnen met een consult, brand ik het om inzicht en energie aan te trekken voor de cliënt en mijzelf. En bij het afsluiten van een consult gebruik ik wierook om alle negatieve energie te weren en de ruimte op te laden met positieve en beschermende energie.” Ook privé gebruikt Erika volop wierook. Bijvoorbeeld wanneer ze zich wil concentreren op een belangrijk thema en gidsen en engelen om inzicht vraagt. “Wierook is een hulpmiddel om snel contact te krijgen met hun wereld”, aldus de Belgische.

Synchroniciteit

Om de werking van magie te verklaren, gebruiken Joke en Ko, auteurs van het boek De magie van wierook het begrip synchroniciteit, dat door de Zwitserse psychiater Jung werd gelanceerd. Van synchroniciteit is sprake ‘wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de betrokkene zinvol verband, dat niet noodzakelijk als causaal wordt ervaren’, zo lezen we op de online encyclopedie Wikipedia. Joke geeft een voorbeeld van synchroniciteit: “Ko kwam een keer op zijn werk een factuur tegen die twee maanden eerder op de verkeerde stapel was beland. Terwijl hij naar de factuur kijkt, die hij zich helemaal niet herinnert, belt het bedrijf dat de factuur had gestuurd met de vraag waarom er na twee maanden nog niet betaald is. Het één veroorzaakte niet het ander, maar een betekenisvolle samenhang is er wél.

Bij het gebruik van magie breng je een dergelijke synchroniciteit tot stand. Je geeft, bijvoorbeeld via een spreuk, aan wat de gewenste situatie is. Als de magie werkt, vormt de gewenste situatie die je gestalte geeft een betekenisvolle samenhang met de werkelijkheid. Bijvoorbeeld: je kat is weggelopen en spoorloos. Met de magie druk je uit dat de kat weer thuis is. Als de kat daadwerkelijk terugkomt, is er een synchroniciteit tussen gewenste situatie en werkelijkheid tot stand gebracht.” Maar ook buiten iedere magische handeling om kan wierook een gunstige impact hebben. Erika: “Wierook zal je op een positieve manier helpen om je leven tegemoet te treden. Het is een hulpmiddel, géén wondermiddel of medicijn. Het versterkt je intuïtie en geeft een goed gevoel.”

Tips voor thuis

Wanneer je wierook wilt branden om gericht bepaalde doelen te bereiken, voldoen de kant-en-klare pakketjes uit de winkel zelden of nooit. Ieder kruid heeft namelijk een specifieke werking en is verbonden met een planeet en een element. Afhankelijk van wat je wilt bereiken, is een weloverwogen samenstelling noodzakelijk, ook al omdat de kruiden op elkaar inwerken. Om het je makkelijk te maken, geven Joke en Ko in dit artikel voor typische doeleinden de wierookrecepten. Vrijwel alle genoemde wierookbestanddelen zijn te bestellen via internet of kruidenwinkels. Veel kruiden kun je zelf kweken of plukken in de natuur. Andere bestanddelen komen uit verre landen of zijn moeilijk te maken – zoals etherische oliën – en zal je moeten kopen.

Tot slot iets over het branden van wierook. Je kunt het materiaal branden op speciaal hiervoor gemaakte ronde hout kooltjes. Deze zijn in drie verschillende maten te koop. De middelste maat (vier centimeter doorsnee) brandt 1½ à 2 uur en zal in de meeste gevallen voldoen. Om het met een kaars aan te steken houd je het kooltje bij een puntje tussen duim en wijsvinger vast. Doe dat zo lang mogelijk, zodat er aan alle kanten lucht bij kan komen, en leg het dan neer. Dat kan in principe op elke onbrandbare ondergrond, bijvoorbeeld op een schoteltje. Als het kooltje helemaal gloeit, kun je er met een lepeltje wat wierook op leggen. Neem eerst een kwart theelepel en voeg er als dat begint te branden meer aan toe. Steeds als de wierook bijna is opgebrand, doe je er iets bij – tot het kooltje op is.

Recepten

Loslaten

Gebruik dit recept om een verlies te verwerken of om iets los te laten. 
Ingrediënten: Driekleurig Viooltje ½ eetlepel, Wilgenbast 1 eetlepel, Mirre 1 eetlepel, Vlierbes 1 eetlepel, Karwijzaad ½ eetlepel, Rozemarijn 1 eetlepel, Lievevrouwebedstro ½ eetlepel, Hop ¼ eetlepel, Cederolie 2 druppels, Cipresolie 2 druppels.

Gezondheid

Een algemene wierook om je gezondheid te verbeteren. 
Ingrediënten: Engelwortel ¼ eetlepel, Frankincense 1 eetlepel, Ginseng 1½ eetlepel, Roos 1 eetlepel, Eikenbast ½ eetlepel, Citroenmelisse 1 eetlepel, Citroenkruid ½ eetlepel, Saffraan 1 envelopje, Jeneverbesolie 3 druppels.

Heelheid

Gezondheid is niet iets dat alleen je lichaam betreft. Heelheid en evenwicht op het spirituele vlak spelen daarbij een grote rol. Om je te helpen die heelheid te bereiken, kun je het volgende recept branden. 
Ingrediënten: Piment 1 eetlepel, Benzoë 1 eetlepel, Engelwortel ¼ eetlepel, Hartgespan ¼ eetlepel, Kamille ½ eetlepel, Kaneel ¼ eetlepel, Mirre 1 eetlepel, Sinaasappelolie 3 druppels.

Het aantrekken van liefde

Wierook kun je branden om een relatie met een ander te verbeteren of tot stand te brengen of om een bestaande relatie een wat erotischer karakter te geven. 
Ingrediënten: Lindebloesem ½ eetlepel, Benzoë 1 eetlepel, Rozemarijn ½ eetlepel, Driekleurig viooltje ½ eetlepel, Foelie 1/8 eetlepel, IJzerhard ½ eetlepel, Sint-Janskruid ½ eetlepel, Weegbreeblad 1 eetlepel, Paardenbloem 1 eetlepel, Rozemarijnolie 2 druppels, Basilicumolie 3 druppels.

Assertief zijn

Als je het gevoel hebt dat anderen over je heen lopen en weinig of geen rekening met je houden, kun je onderstaande wierook branden om wat assertiever te worden en dat ook uit te stralen. 
Ingrediënten: Frankincense 1 eetlepel, Sint-Janskruid 1 eetlepel, Rozemarijn 1 eetlepel, Wijnruit 1 eetlepel, Valeriaan 1 eetlepel, Salie 1 eetlepel, Sinaasappelolie 2 druppels, Sandelhoutolie 2 druppels.

Energie

Als je je slap en lusteloos voelt, zet je met onderstaande wierook de kracht van Mars in om wat meer energie te krijgen. 
Ingrediënten: Gele Mosterdzaadjes 1 eetlepel, Korianderzaad 1 eetlepel, Gemberwortel 1 eetlepel, Duivelsdrek ¼ eetlepel, Mirre 1 eetlepel, Brandnetel 1 eetlepel, Basilicumolie 3 druppels.

Rust

Bij te veel stress kun je de kracht van Venus en de Maan gebruiken om tot rust te komen. 
Ingrediënten: Hopblad 1 eetlepel, Valeriaanwortel 1½ eetlepel, Florentijnse Lis 1 eetlepel, Jasmijn ½ eetlepel, Kalmoes ½ eetlepel, Lavendelolie 3 druppels.

Geluk in huis

Voor harmonie, vrede en liefde in huiselijke kring brand je het volgende recept. 
Ingrediënten: Maretak ½ eetlepel, Alant ½ eetlepel, Wilgenbast ½ eetlepel, Betonie 1 eetlepel, Wit Sandelhout 1 eetlepel, Frankincense 1 eetlepel, Oregano ½ eetlepel, Bonenkruid ½ eetlepel, Venkelolie 4 druppels.

 

Verder op ParaVisie

  • Wil jij in contact komen met een spirituele coach? Chat met online paragnosten of bel met een van de mediums op de paralijn.  
  • Elke week leggen onze mediums kaarten. Bekijk nu onze wekelijkse leggingen op deze pagina over kaartleggen

 

Geselecteerde spirituele coaches

Gerda
Gerda

Online

HelderziendeKaartleggerMedium

---- Boxnummer 4314 ------ Spiritueel coach, Healer
Profiel bekijken

Richard
Richard

Online

HelderziendeMediumRaadgever

--- BOXNUMMER 4323 --- Ervaren medium en raadgever, authoriteit op zijn gebied.
Profiel bekijken

Ellen
Ellen

Online

HelderziendeKaartleggerMedium

Tarot/Dromen/Soulmates/Relatie e.a problemen/Thuis-oefeningen/Stop met piekeren/Vorige levens/Innerl...
Profiel bekijken