Wat is stress coaching?

Veel mensen krijgen er vroeg of laat in hun leven mee te maken: stress. De oorzaak die eraan ten grondslag ligt, kan liggen in de werksfeer, maar ook op relatiegebied, het verliezen van een dierbare, een vervelende leefomgeving of gewoon niet lekker in je vel zitten.

Hoe het ook zij: stress kan voor veel ellende zorgen als je er niet bewust mee omgaat en niet op zoek gaat naar de oorzaak van de stressproblemen. Een stresscoach kan jou hierbij helpen, omdat hij of zij gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met stressklachten en burn-outs. Vaak kun je ook terecht bij een mental coach, relatiecoach of raadgever.

 

Chatten of bellen met mediums?

Op ParaVisie kun je met mediums chatten en bellen. Onze erkende coaches kunnen jou vragen beantwoorden groot of klein.

 

Lucht in je leven

Er zijn mensen die goed lijken te presteren onder stress, maar vroeg of laat krijg je de rekening gepresenteerd. Je voelt je lusteloos of erger: je lijkt de wereld niet meer aan te kunnen. Tijd om bij jezelf aan de bel te trekken en aan de slag te gaan met de stressveroorzakers. Vaak zie je dat een combinatie van te veel druk op je werk en problemen in je relatie elkaar versterken, waardoor je steeds dieper in de put komt te zitten. Neem jouw stressgevoelens dus serieus en zoek hulp bij een stress counselor als je het zelf niet voor elkaar krijgt om meer lucht in je leven te krijgen.

 

Oorzaak achterhalen

Een stresscoach heeft al snel inzicht in de stressoorzaak of -oorzaken, voorziet welke gevolgen deze voor je hebben en biedt oplossingen. Een burn-out of overspannen zijn, zijn situaties waar je liever niet in belandt. Maar als dit wel het geval is, dan is het belangrijk om de balans weer terug in je leven te krijgen. En aangezien iedere situatie uniek is, is er niet een boekje waarin de oplossing voor ieders probleem staat. Individualistisch wordt er naar jouw problematiek gekeken en ga je onder begeleiding aan de slag om oplossingen te vinden en jouw situatie te verbeteren, zodat je niet weer in een stressvolle toestand terechtkomt.

 

Gezonde stress

Maar nu lijkt het wellicht dat ieder vorm van stress niet goed voor je is, maar dat is niet het geval. Je mag best enige vorm van stress ervaren als je voor een belangrijk examen staat of dat je ergens op sollicitatiegesprek gaat. Dat noemen we gezonde stress. Het betreft een tijdelijke situatie, die heel menselijk is. Het wordt pas een probleem als de stress aanhoudt en wellicht zelfs erger wordt. Dan is er sprake van ongezonde stress. Ga dus bij jezelf na of je tijdelijk aan stress onderhevig bent of al langere tijd. Alleen in het laatste geval is het fijn als een stress coach jou gaat begeleiden.

 

Lichamelijke gesteldheid

Een stress counseler gaat op zoek naar de oorzaak van jouw problemen, want je bent duidelijk al enige tijd uit balans en dat is voor niemand fijn. Er wordt gewerkt aan je geestelijk, maar ook lichamelijk gestel! De conditie waarin jouw lichaam zich verkeerd, is namelijk van wezenlijk belang. Wanneer je je in een stresssituatie bevindt en ook nog eens vrijwel iedere dag junkfood eet, dan wordt de situatie alleen maar verergerd. De lichamelijke conditie wordt vaak vergeten tijdens perioden van stress, terwijl goede voeding, voldoende rust en veel bewegen juist bijdragen aan herstel! Luister dus ook naar je lichaam als je niet goed in je vel zit.

 

10-stappenplan

Je kunt lijdzaam gaan zitten wachten tot er verbetering optreedt, maar je kunt ook alvast zelf aan de slag gaan door deze tien stappen te nemen:

  1. ZOEK HULP – Wees niet bang om hulp te zoeken, als je voelt dat je er zelf niet uit lijkt te komen. Dat kun je proberen bij een goede vriend(in), een familielid of bij een onafhankelijk persoon als een stress coach.
  2. PRATEN – Gevolg van stap 1 is dat je met een ander gaat praten. Alleen dit al levert je rust op, omdat je door dingen uit te spreken al iets uit je systeem kunt krijgen. En als je denkt dat de oorzaak op je werk ligt, probeer dit dan bij je leidinggevende bespreekbaar te maken. Ligt het aan de privésfeer, ga dan in gesprek met je partner.
  3. NEEM TIJD – Denk niet dat je binnen een week van al je stressproblemen af bent, want dat is niet realistisch. Neem er de tijd voor om aan de slag te gaan.
  4. RUST – Door tijd te nemen, zal je ook ervaren dat je ruimte krijgt om af en toe rust te nemen, waardoor je op een afstand naar je eigen problemen kunt kijken. Dat kan zeer verhelderend werken.
  5. ONTSPANNING – Probeer te ontspannen. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan als je vol stress zit, maar wanneer je de punten 3 en 4 serieus aanpakt, zul je merken dat er tijd vrijkomt om te ontspannen.
  6. LAT OMLAAG – Stel je verwachtingen bij, door de lat veel lager te leggen dan je gewend bent om te doen.
  7. VERWACHTINGEN – Direct gevolg van punt 6 is dat je jouw verwachtingen bijstelt, omdat je niet meer voor het bijna onmogelijk haalbare gaat, maar voor realistisch te realiseren doelstellingen.
  8. KEUZES – Maak keuzes en focus je op één ding tegelijk, in plaats van dat je je op meerdere dingen tegelijk richt. Dat geeft ook al rust.
  9. LIJST – Schrijf alles waarvan je denkt dat jij er stress van krijgt op en lees dan terug waar jij je nou zo druk om maakt. Kunnen hier niet gewoon al een aantal zaken van weggestreept worden, zonder dat je werkelijk op jouw kwaliteit van leven in hoeft te boeten?
  10. BEGELEIDING – Kom je er zelf écht niet uit, dan liggen de oorzaken te diep om zelf iets aan te doen. Schroom dan niet om je via stress coaching bij te laten staan. Daar hoef je niet moeilijk over te doen, want je bent écht de enige niet! Stress komt veel meer voor dan jij in eerste instantie zult denken, ook bij mensen die ogenschijnlijk er geen last van hebben. Zij kunnen het wellicht heel goed verbergen? Of ben jij daar ook goed in? Hoogste tijd om daar dan nu verandering in te brengen, door je masker te laten vallen!

 

Het spirituele woordenboek

Meer leren over de spirituele wereld? Zoek je vraag op in het ParaVisie woordenboek