Het uiterlijk herken je iemands karakter

Via het uiterlijk herken je iemands karakter

Aan iemands uiterlijk kun je zien welke karaktereigenschappen iemand heeft. Dat fascineerde Monica Wardenaar dusdanig dat zij zich in de typologie van menstypes is gaan verdiepen. “Door het bestuderen van menstypes krijg je een goed inzicht in jezelf en anderen. En zo leer je mensen in jouw omgeving beter begrijpen.”

Op het moment dat ik Monica Wardenaar uit Den Haag ter kennismaking een hand geef, komt de vraag bij mij op of ze al direct weet welke karaktereigenschappen ik heb. Monica bestudeert namelijk al meer dan tien jaar de typologie van menstypes en kan aan de hand van iemands uiterlijk en gedrag snel doorgronden wat de innerlijke kenmerken zijn. Voordat ik meer over de typologie wil weten, stel ik eerst de proef op de som door mezelf als voorbeeld te nemen. Monica geeft aan de hand van mijn uiterlijk en lichaamstaal aan dat ik een gecombineerd menstype ben: een Jupiter-Maantype. Ze vertelt welke gedragskenmerken bij dit type horen en ik herken me er goed in. Mijn nieuwsgierigheid naar dit onderwerp is nog meer gewekt!

Essentie

De echtgenoot van Monica maakte een decennium geleden tijdens seminars voor persoonlijke ontwikkeling kennis met de eeuwenoude typologie van menstypes, die mede gebaseerd is op het gedachtegoed van de Grieks-Armeense filosoof Gurdjieff. Hierbij zie je aan uiterlijke kenmerken en het basisgedrag hoe iemand innerlijk in elkaar steekt. Dat fascineerde Monica meteen. Ze verdiepte zich in de typologie en het verraste haar keer op keer dat de uitkomst overeenkwam met de werkelijkheid. Dit betekende een goede aanvulling op haar inmiddels opgedane kennis, want Monica hield zich al bezig met persoonlijke ontwikkeling en gedragspatronen. Zo vroeg ze zich af waarom ze niet altijd op één lijn zat met haar echtgenoot en er soms irritaties over en weer ontstonden. “Deze typologie focust zich op wie je in essentie bent. Dit geeft aan dat sommige emoties en gedragingen niet aangeleerd zijn, maar gewoon heel diep van binnen zitten.

Een paragnost kan je helpen deze gevoelens naar buiten te brengen. Ik kan bijvoorbeeld heel ongeduldig zijn en ik moest leren hoe ik daarmee om kon gaan. Als je daarin slaagt, komt dat jouw relatie met anderen ten goede. Maar dan moet je wel eerst weten welke gedragingen diep in jezelf verborgen liggen. En dat leer je door te ontdekken welk menstype je bent, want dan weet je welke gedragskenmerken bij jou horen. Je voorkomt zo dat je ‘slachtoffer’ bent van je eigen patronen en gewoontes.”

Gedragskenmerken

De typologie gaat ervan uit dat je jouw essentie nooit kunt veranderen, want dat is wie je bent. Zo heeft iemand een bepaalde lengte of lichaamsbouw en daar heb je geen invloed op. Bepaald gedrag dat bij dit soort types hoort, maakt onderdeel uit van jouw essentie. Je kunt er natuurlijk wel op de juiste wijze mee om leren gaan, zodat je gedragingen kunt ombuigen naar iets positiefs en sommige karaktereigenschappen van jezelf leert accepteren. Het is daarom belangrijk om eerst uit te zoeken welk menstype je zelf bent. Dat doe je als volgt. Kijk naar jezelf zonder oordeel te hebben.

  • Begin door je af te vragen of je positief of negatief in het leven staat.
  • Ben je actief of passief? Vervolgens kijk je naar wat voor soort figuur je hebt.
  • Is dat een appel- of peerfiguur?
  • Of ben je slank of compact?
  • Ook bepaalde gezichtskenmerken kunnen bepalend zijn.

Met deze stappen kun je meerdere types wegstrepen waar jij niet onder valt. Kijk dan bij de types die overblijven naar de gedragskenmerken waarin jij jezelf het best herkent. Op deze manier kom je erachter tot welk menstype jij behoort en kan je kijken welk ander type er goed of minder goed bij jou past om mee om te gaan op persoonlijk, vriendschappelijk en zakelijk gebied. Als je vervolgens goed leert welke gedragskenmerken bij welk type mens horen en je leert de types herkennen, dan levert jou dat een makkelijker leven op. Je kunt dan immers rekening houden met karaktereigenschappen van de ander. Een helderziende medium kan je helpen om karaktereigenschappen van jezelf te leren accepteren.

Maximale aantrekking

Als je de typologie machtig bent, leer je dus hoe je beter met mensen in je omgeving om kunt gaan. Wanneer je in kunt spelen op de behoeften van een bepaald menstype, dan heb je al veel gewonnen. Als je bijvoorbeeld weet dat iemand graag een compliment ontvangt, is dat één van de eerste dingen die je doet als je die persoon tegenkomt. Je zult zien dat het onderlinge contact dan gelijk soepeler verloopt. Op zakelijk gebied ontdek je waarom je met sommige collega’s beter overweg kunt dan met andere, maar ook in je privéleven levert dit nieuwe inzichten op. Wanneer je als vrijgezel op zoek bent naar een nieuwe partner, leert deze kennis je welk type goed bij jou past. Je kunt immers meerdere types wegstrepen die volgens deze typologie niet goed bij jou aansluiten. “Bij deze methode heb je een maximale aantrekking tot andere menstypes. Je leert anders te kijken naar potentiële kandidaten om je vaste partner te worden. Sommige mensen denken dat ze op een bepaald soort man of vrouw vallen, maar dat hoeft helemaal niet het juiste type te zijn. Via het inzicht dat deze kennis je oplevert, wordt de kans op het vinden van de juiste partner een stuk groter.

Krachtig hulpmiddel

Monica benadrukt dat de typologie niets vertelt over je persoonlijke geschiedenis, vaardigheden en talenten. Er is ook geen link met astrologie. Het richt zich geheel op het verkrijgen van inzicht hoe iemand naar aanleiding van de uiterlijke kenmerken qua karakter in elkaar steekt. Het kost wel even tijd om je deze kennis eigen te maken. Monica vindt het jammer dat er maar weinig mensen van deze kennis op de hoogte zijn en daarom heeft ze het boek ‘Kijk! Helemaal jouw type’ uitgebracht en geeft ze met enige regelmaat workshops. “Je komt anders in het leven te staan doordat je met deze nieuwe inzichten beter leert om te gaan met mensen in je omgeving. Ook in het dagelijks bestaan kan het je helpen. Neem als voorbeeld de keuze voor welke caissière je kiest in de supermarkt. Ga je in de rij staan bij een actief en taakgericht type, dan ben je sneller aan de beurt dan bij iemand die mensgericht is.

Die laatste maakt namelijk uitgebreid een praatje met iedere klant en dan sta je langer in de rij.” De mensenkennis die het je oplevert, kan je naast het persoonlijk vlak ook zeer goed gebruiken op zakelijk gebied. Monica ziet het als één van de krachtigste hulpmiddelen waarover iemand kan beschikken die bezig is met communicatie, verkoop, werving en selectie. “Door het bestuderen van menstypes verkrijg je optimaal inzicht in hoe jijzelf en anderen in elkaar steken en leer je personen in je omgeving beter begrijpen en accepteren. Je zult ervaren dat het contact met anderen eenvoudiger verloopt, doordat je inspeelt op de aard van degene die je tegenover je hebt. Dit levert een verrijking van je leven op.”

 

Verder op ParaVisie

  • Wil jij in contact komen met een spirituele coach? Chat met online paragnosten of bel met een van de mediums op de paralijn.  
  • Elke week leggen onze mediums kaarten. Bekijk nu onze wekelijkse leggingen op deze pagina over kaartleggen