Liefde de sleutel tot genezing

Liefde is de sleutel tot genezing

Volgens de Amerikaanse arts Jeroen Knows dien je altijd naar het verhaal achter een ziekte te luisteren. De boodschap wordt voor een deel doorgegeven via signalen die het lichaam voortbrengt. Wanneer je daarmee om leert gaan, liggen genezing en transformatie in het verschiet. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor liefde. “Het maakt niet uit wat er in je verleden is gebeurd, want iedereen is in staat om oneindig lief te hebben.”

Als arts, die zich zowel met het lichaam als met de geest bezighoudt, hoort Jeroen Knows veel hartverscheurende verhalen. Gedurende de dertig jaar waarin hij werkzaam is, is hij gaan inzien dat lichamelijke problemen als migraine, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en rugklachten patiënten de mogelijkheid bieden een arts om enkele momenten aandacht te vragen. Jeroen: “Ik heb gemerkt dat als ik genoeg veiligheid creëer voor de patiënt, het verborgen verhaal, dat in wezen gaat over het geven of ontvangen van liefde, aan mij wordt geopenbaard. Als ik de verborgen betekenis van de ziekte aan het licht kan brengen, kan de genezing ervan beginnen.”

Lichaamsboodschap

Het zoeken naar de emotionele wortels van een ziekte van de patiënt is niet iets wat Jeroen tijdens zijn studie geneeskunde heeft geleerd. Integendeel, het werd als zijn verantwoordelijkheid gezien dat hij de ziektesymptomen moest bestrijden met het voorschrijven van geneesmiddelen. Ondanks dat Jeroen niet af wil geven op welke benadering dan ook die het lijden van de mensheid verlicht, wist hij al snel dat ziekte de mogelijkheid biedt om tot diepere genezing en transformatie te komen.

Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Reiki. Volgens Jeroen vertelt het lichaam, net als een klein kind, op een relatief eenvoudige en directe manier wat het nodig heeft. Of dat nou voeding, liefde, nieuwe ervaringen of rust is, je lichaam genereert gevoelens om je aandacht te trekken. Jeroen: “Als jij naar die signalen luistert en in de basale behoeften voorziet, dan zal jouw lichaam reageren met de productie van chemische stoffen die een prettig gevoel oproepen. Als je er niet in slaagt om de boodschap van je lichaam te horen, dan wordt de boodschap luider doorgegeven. En als het ondanks al die inspanning van je lichaam onmogelijk blijkt om je aandacht te trekken, zal het enige tijd zwijgen. Maar de volgende keer dat je dan van je lichaam hoort, kan je de boodschap echt niet langer negeren.”

Meer weten? Neem contact op met een coach op de astrolijn van ParaVisie

Zelfonderzoek

De meesten van ons hebben een eigen verhaal over redenen waarom we ziek worden. De zakenman die een hartaanval heeft gekregen, denkt bijvoorbeeld dat het veroorzaakt is door de ongenadige stress, de enorme werkdruk en het gebrek aan plezier op zijn werk en thuis. In de reguliere geneeskunde worden de gevolgen van de hartaanval via medicatie te lijf gegaan. Zo zijn er vele kwalen die op een puur medische wijze worden benaderd, terwijl Jeroen vindt dat in vrijwel alle ziektegevallen het symptoom geworteld ligt in het achterliggende verhaal dat gaat over het onvermogen om liefde te geven of te ontvangen.

Hij is van mening dat we binnen de conventionele geneeskunde het liefdesverhaal negeren, terwijl dat juist verteld en gehoord wil worden. Jeroen: “Natuurlijk zijn medicijnen effectief, want daarmee kan ik als arts iemand op z’n minst voor enige tijd in slaap doen vallen of juist wakker maken, de spijsvertering versnellen of vertragen, de bloeddruk verhogen of verlagen en de pijn doen verdwijnen. De andere kant van de medaille is dat als dat medicijn effectief is, jij niet in staat bent om je leven te onderzoeken of je manier van leven te veranderen. En dan te bedenken dat die zelfonderzoeken en positieve veranderingen juist de sleutel tot genezing zijn.”

Geluidswal

Hoewel Jeroen elke aanpak omarmt die de druk op iemands lichaam en geest kan verkleinen, is hij beducht voor interventies die de macht in de handen van gezondheidswerkers als artsen, chiropractors of kruidenkenners leggen. De arts is blij als een acupunctuurbehandeling, homeopathische middelen of voedingssupplementen de klachten, die bijvoorbeeld samenhangen met een geïrriteerde darm of hoofdpijn, kunnen doen verminderen. Toch vraagt hij zich af hoe lang de opluchting aanhoudt als die niet gepaard gaat met de vergroting van het bewustzijn en de genezing van de achterliggende lichamelijke en geestelijke wonden. “Als een persoon niet leert om de diepere wond te genezen van zijn onvermogen om liefde te geven en te ontvangen, dan zal het achterliggende verhaal zich op een andere manier gaan vertellen. Wanneer een arts iemand ‘beter maakt’, zonder de context van de ziekte te onderzoeken, zullen de symptomen wellicht verdwijnen, maar blijven de onvervulde behoeften bestaan. De mentale, emotionele en lichamelijke gezondheid van de persoon in kwestie zal zeer kwetsbaar blijven. Het lichaam probeert ons iets te vertellen; maar in plaats van de boodschap aan te horen, is de conventionele geneeskunde geneigd om met behulp van medicijnen een geluidswal op te trekken.”

Gifstoffen

Er zijn natuurlijk crisismomenten waarop adequaat medisch ingrijpen noodzakelijk is en zelfs levens kan redden. Maar ook bij ongelukken, infecties of een onregelmatige hartslag is er volgens Jeroen altijd wel een verband met een liefdesverhaal. Het vinden van het antwoord op de vraag waarom mensen ziek worden, is alleen belangrijk als dat tot productiever denken, voelen en gedrag leidt. Het laatste waar lijdende personen behoefte aan hebben, is de extra last van de gedachte dat zij zelf de oorzaak van hun ziekte zijn of die ziekte hadden kunnen voorkomen door andere keuzes te maken. Verantwoordelijkheid en schuld zijn niet hetzelfde. De eerste maakt je sterker en geeft je een duwtje in de rug, de andere verzwakt je en duwt je in de modder. “De essentie van verantwoordelijkheid is de erkenning dat wij, los van wat er tot nu toe gebeurd is, in staat zijn om nieuwe keuzes te maken die ons toekomstige leven kunnen verbeteren. Mensen hebben het vermogen om op een creatieve manier te reageren en zo iets nieuws te laten ontstaan. Als mensen bereid zijn om naar het verhaal achter hun ziekte te kijken (dat uiteindelijk een verhaal is dat zij zichzelf hebben verteld) en aan de slag gaan om gifstoffen uit hun lijf te verwijderen, anders te gaan denken en doen, zullen genezing en transformatie volgen.”

Kostbaar

Jeroen heeft inmiddels duizenden mensen over het pad geleid van het erkennen en loslaten van gevoelens en overtuigingen die hen niet dienen. Hij merkte op dat het hebben van een bondgenoot erg belangrijk is op je reis naar emotionele vrijheid. Hoewel het volgens hem nuttig kan zijn om samen te werken met een goede holistische counselor of coach, kan je dit werk ook samen met een toegewijde partner of vriend doen. Daarom schreef de arts zijn recente boek ‘Open je hart – Heel je lichaam’, waarin hij aanwijzingen en oefeningen geeft die het jou mogelijk maken om zo goed mogelijk aan de slag te gaan. Jeroen: “De wereld heeft grote behoefte aan liefde. Met een open hart straal je het licht van liefde uit naar iedereen om je heen. Sta het de doordringende eisen van het leven niet toe om je hart gevangen te nemen. Het is je goed recht om een uitbundig, liefdevol leven te leiden. Het maakt niet uit wat er in je verleden is gebeurd; je bent in staat om oneindig lief te hebben. Zet die liefde in, ten behoeve van jezelf en de kostbare wereld.”

 

Verder op ParaVisie

  • Wil jij in contact komen met een spirituele coach? Chat met online paragnosten of bel met een van de mediums op de paralijn.  
  • Elke week leggen onze mediums kaarten. Bekijk nu onze wekelijkse leggingen op deze pagina over kaartleggen