Wanneer ben je hooggevoelig?

Wanneer je hooggevoelig bent, ben je extra gevoelig voor prikkels en indrukken van buitenaf en pik je energieën van andere snel personen op. Hooggevoeligheid staat ook bekend als HSP: Highly Sensitive Person. Dit geeft al aan dat jouw gevoeligheid hoger ligt dan bij menig medemens. Dit kan je parten spelen, zeker wanneer je hier niet bewust mee om weet te gaan. Denk niet dat jij hier alleen in staat, want zo’n 20% van de bevolking is hooggevoelig; ook wel hoogsensitief genoemd.

 

Chatten of bellen met mediums?

Op ParaVisie kun je met mediums chatten en bellen. Onze erkende coaches kunnen jou vragen beantwoorden groot of klein.

 

HSP-test

Om te achterhalen of jij hooggevoelig bent, kijk dan eens of je jezelf herkent in kenmerken die hieraan gerelateerd zijn:

 1. Je voelt snel aan welke sfeer er ergens heerst
 2. Je bent perfectionistisch ingesteld en bent trouw
 3. Je vindt het lastig om structuur in je leven aan te brengen
 4. Je bent veel met de ander bezig en vergeet daarbij het welzijn van jezelf
 5. Je pikt emoties van anderen snel op en wordt snel emotioneel
 6. Je vermijdt conflictsituaties
 7. Je bent graag op jezelf
 8. Je vindt het lastig om met veranderingen om te gaan
 9. Je droomt en fantaseert vaak
 10. Je kunt verlegen overkomen, terwijl je dat niet hoeft te zijn
 11. Je neemt alles gedetailleerd in je op
 12. Je kunt emotioneel geraakt worden door muziek, kunst en de natuur
 13. Je bent stressgevoelig en schrikt snel
 14. Je kunt snel last hebben van pijn en lichamelijke klachten
 15. Je bent vrij angstig aangelegd
 16. Je kan gevoelig zijn voor het drinken van koffie door de cafeïne die erin zit
 17. Je wordt onrustig wanneer je veel dingen tegelijk moet doen
 18. Je kunt overprikkeld raken door heftige geluiden als harde muziek of sirenes
 19. Je bent bang om fouten te maken
 20. Je bent snel moe als je in een rumoerige omgeving bent geweest.

Wanneer je jezelf in meer dan de helft van bovenstaande punten herkent, kan het zijn dat jij hooggevoelig bent. Dit is slechts een globale test. Je kunt je richten tot een mental coach die hierin gespecialiseerd is om meer te weten te komen over de mate van jouw hooggevoeligheid. Chat bijvoorbeeld eens met één van onze deskundigen op de chatlijn.

 

Inzetten als kracht

Als jij hooggevoelig bent, kan dit zijn weerslag hebben op jouw persoonlijke leven, zowel privé als op werkgebied. Jouw relatie kan eronder lijden, aangezien jij emoties van je partner oppikt en hier niet goed mee om weet te gaan. Maar op werkgebied kan het je ook in de weg zitten, omdat veel werkzaamheden puur vanuit de ratio worden aangepakt en jij nu eenmaal gevoeliger in het leven staat. Dit kan ervoor zorgen dat je verkrampt gaat leven, omdat jij je aan wilt passen aan anderen.

Maar wanneer je juist bewust omgaat met jouw hooggevoelige eigenschappen zal je het als kracht kunnen inzetten, omdat jij net iets extra’s kunt toevoegen ten opzichte van iemand die alleen vanuit het verstand handelt. Vind jouw balans, zorg dat je geaard bent en je zult zien dat je profijt hebt van jouw hooggevoeligheid!

 

Uitputtend

Een hooggevoelige pikt energieën van anderen op. Wanneer jij in een supermarkt loopt, in de trein zit of bij een concert aanwezig bent, kan dit zeer vervelend zijn en zelfs negatief uitwerken op je stemming. Als jij een kamer binnenloopt waar anderen aanwezig zijn, kijk jij niet naar het interieur, maar word je geconfronteerd met de persoonlijkheden die aanwezig zijn. Je pikt ook op of iemand wel of niet eerlijk tegen je is. En doordat je snel doorhebt hoe iemand emotioneel in elkaar steekt, ben je in staat om een helpende hand te bieden. Je wordt dan al snel aardig gevonden, maar vergeet hierbij rekening te houden met jezelf. Juist omdat je oog voor ieder detail hebt, kan dit uitputtend werken als je hooggevoelig bent.

 

Sensitief

Je hebt naast HSP-ers ook HSS-ers, High Sensitive Seekers. Zij zijn ook gevoelig, maar op een iets andere manier. Iemand met HSS verveelt zich snel en gaat constant op zoek naar nieuwe uitdagingen om de lat steeds hoger te leggen voor zichzelf. Nadeel is wel dat ze hierdoor sneller overbelast raken, terwijl iemand met HSP juist bedachtzaam te werk gaat en zich daardoor vaak beter door het leven heenslaat, wanneer er rekening gehouden wordt met de eigen hooggevoeligheid.

 

Verder op ParaVisie

 • Leer meer over de spirituele wereld in het spirituele woordenboek van ParaVisie
 • Wil jij in contact komen met een spirituele coach? Kijk nu welke coaches online zijn op de spirituele hulplijn van ParaVisie.
 • Elke week leggen onze mediums kaarten. Bekijk nu onze wekelijkse leggingen op deze pagina over kaartleggen
 • Benieuwd naar jouw horoscoop? Bekijk de daghoroscoop en begin de dag goed.